Komín musíme každý rok minimálně dvakrát vyčistit a jednou nechat zkontrolovat kominíkem

13. říjen 2021

Když bouchnou saze, představuje to teplotu až 1100 stupňů Celsia! Přitom normálně je ve vyhřátém komíně mezi 200 a 350 stupni. Jestliže se tedy něco takového stane, znamená to docela jistě požár. Jak mu předcházet, poradil emeritní cechmistr jihočeského kominického cechu.

Jaro a podzim jsou ideální dobou pro kontrolu komína. Vyplatí se vyčistit jej po topné sezóně a potom ho nechat zkontrolovat odborníkem v počátku sezóny nové. I proto jsou teď kominíci na roztrhání. Potvrdil to bývalý cechmistr Regionálního cechu Společenstva kominíků Jihočeského kraje Jiří Janoušek.

Jiří Janoušek, bývalý cechmistr Regionálního cechu Společenstva kominíků Jihočeského kraje

Podle něj práce autorizovaných kominíků vychází ze zákona a na něj navazující vyhlášky. „Ta ukládá povinnosti osobám, které používají spalovací zdroje. Tím rozumíme kotle na pevná, plynná a kapalná paliva a veškeré spotřebiče jako kamna, krby, krbové vložky, zkrátka všechno, co spaluje nějaké palivo,“ uvádí.

Majitelé mají povinnost před uvedením do provozu zajistit revizi spalinové cesty. „Tu tvoří zjednodušeně řečeno kouřovod – to je ta trubka vedoucí do komína - a komín samotný. Výchozí revizi s kulatým razítkem provádí kominík, který je současně i revizním technikem. Ne každý kominík může dávat revize. Je to asi jeden z deseti,“ vysvětluje Jiří Janoušek.

Další příležitost pro povinnou revizi nastává s výměnou kotle nebo spotřebiče. „Pozor u plynových kotlů,“ upozorňuje bývalý cechmistr, „ty často zapojují technici plynárenské společnosti, a tak je běžné, že lidé považují věc za vyřízenou a kominíka už neosloví. Pak jim povinná revize chybí.“

Jinak máme běžně za povinnost komín čistit a nechat zkontrolovat. I k tomu jsou předepsané lhůty. „U nejběžnějších kotlů na tuhá paliva, tedy na uhlí nebo dřevo, jsme povinni vyčistit komín minimálně dvakrát do roka a jednou ročně ho nechat zkontrolovat kominíkem,“ říká Jiří Janoušek s tím, že ale skutečná potřeba čistit komín je velmi individuální.

Čtěte také

Zanesení komína se odvíjí od toho, jakým způsobem topíme. Jihočeští kominíci už mají i raritní zkušenost s rodinou, která zanesla komín během osmi dní, devátý den nový komín vyhořel. „Oni těch osm dní plně nakládali do krbových kamen deset, dvanáct kilo dřeva, a aby jim to vydrželo, tak to pěkně přiškrtili. Tím, že oheň neměl dostatečný přísun vzduchu, docházelo k nedokonalému spalování a tvořily se dehty. Devátý den zatopili, poslali tam dlouhý plamen, a neštěstí bylo hotovo,“ vypráví Jiří Janoušek.

Podle něj představuje nedokonalé spalování velké riziko. „Když chytnou saze, je tam velmi rychlá nástupní teplota, která je až šestinásobná proti běžné teplotě v komíně. Většina komínů, zejména starších konstrukcí, takovou šokovou teplotu nevydrží. Praskají, přehřívají se, a když jsou u toho někde nedejbože i trámy, tak pak je o ‚zábavu' postaráno. Může chytnout celá chalupa.“

Tak aby vám neshořela střecha nad hlavou, poslechněte si celý rozhovor s kominickým mistrem Jiřím Janouškem.

Spustit audio

Související