Koncert pro svobodu a demokracii nebo rozhlasová úprava trezorového filmu Ucho. Připomeňte si s Vltavou Sametovou revoluci

15. listopad 2021

Ve vltavském vysílání 17. listopadu se můžete těšit třeba na přímý přenos koncertu z pražského Rudolfina. Česká filharmonie zahraje skladby Sergeje Rachmaninova, Leoše Janáčka a Witolda Lutosławského. Další program nabídne rozhlasovou hru Ucho Jana Procházky a Lenky Procházkové z roku 1969 i literární pásmo ukázek z literárních prací inspirovaných studentským listopadem.

Program

  • 8:00
    Listopad v literatuře
    Pásmo ukázek z literárních prací inspirovaných studentským listopadem 1989, které na toto téma vznikly do poloviny roku 1996, připravil Pavel Janáček.

  • 15:00
    Jan Procházka - Lenka Procházková: Ucho
    Hra o Ludvíkovi a Anně, o strachu a smíření. Rozhlasová úprava scénáře slavného trezorového filmu z roku 1969. Pro rozhlas upravil a režii má Michal Bureš. Dramaturg Jan Sulovský. Hudbu složil Richard Mlynář. Účinkují Igor Bareš (Ludvík), Ivana Plíhalová (Anna), Petr Jarčevský (muž) a Jaroslav Krejčí (hlas v telefonu).

  • 15:45
    Jazz & Freedom
    Záznam debaty na téma jazz a svoboda. Hovořit budou organizátor, publicista a bývalý politický vězeň Vladimír Kouřil a historik Petr Koura s hudebníkem a publicistou Ondřejem Konrádem. Tématem je Jazz jako svobodný prostor v časech nesvobody. Připravil a uvádí Ondřej Konrád. 

  • 19:30
    Koncert pro svobodu a demokracii
    Přímý přenos z Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Na slavnostním večeru, jehož program tvoří díla slovanských skladatelů, se představí klavíristka Yuja Wang a Česká filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou. Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll op. 18. Leoš Janáček: Suita pro orchestr op. 3. Witold Lutosławski: Koncert pro orchestr. Slovem provází Vojtěch Babka.
autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.