Koně si pamatují, zda jsme se na ně při předchozím setkání usmívali nebo mračili

29. červenec 2018

Časopis New Scientist píše o tom, že koně si dokážou zapamatovat výrazy lidské tváře. Reagují rozdílně podle toho, jestli jsme se na ně při předchozím setkání usmívali nebo mračili.

Autor textu připomíná, že vedoucí výzkumu Leanne Proopsová z univerzity v britském Porsmouthu a její kolegové z univerzity v Sussexu už v roce 2016 doložili, že koně reagují rozdílně na snímky lidských tváří, které měly šťastný anebo naopak rozzlobený výraz. Tentokrát zkoumali, zda si koně dokážou podle toho lidi déle zapamatovat. 

Rozeznání tváří

Nejdříve koňům ukázali snímky tváří jednoho nebo dvou lidí. Někteří se tvářili šťastně a jiní rozzlobeně. O několik hodin později dotyční lidé koně osobně navštívili -  tentokrát s neutrálním výrazem v obličeji. Pro kontrolu k některým koním přišli jiní lidé, než které viděli na fotografiích.  

Pro pokus bylo klíčové, že lidé, kteří stáli modelem, nevěděli, jaké snímky viděli koně předtím. Na začátku 20.století kůň přezdívaný chytrý Hans ohromoval publikum tím, že zdánlivě odpovídal na jednoduché otázky z matematiky klepáním kopyta. Pak ale vyšlo najevo, že reagoval na nápovědu trenéra. Studie doktorky Proopsové se snažila nápovědám vyhnout. Její tým přesto zjistil, že si koně pamatují, jak se jejich návštěvníci původně tvářili.

Kterým okem...

Koně mají tendenci dívat se na negativní nebo výhrůžné výrazy tváře levým okem a pozitivní sociální podněty vnímat pravým okem. Když při pokusech viděli člověka, který se předtím mračil, déle ho sledovali levým okem. Bylo patrné, že jsou také více ve stresu, což se projevovalo častějším škrábáním a čmucháním po podlaze. Naopak, když zahlédli člověka, který se na ně předtím usmíval, sledovali ho delší dobu pravým okem.

I u celé řady jiných zvířat, včetně ovcí nebo ryb, se prokázalo, že si dokážou zapamatovat lidské tváře. Vrány se dokážou celé roky chovat nevraživě k lidem, kteří s nimi špatně zacházeli a dokonce učí jiné vrány je hromadně napadat, jako své nepřátele. Koně si však vytvoří dojem o lidech i z výrazu tváře na fotografii. To je jev, který podle doktorky Proopsové vědci u zvířat doteď nepozorovali.

„Hned po primátech jsou to právě koně, kdo má mezi zvířaty nejexpresivnější výraz tváře, a tak logicky také sami věnují pozornost tomu, jak se kdo tváří,“ uvádí v závěru článku z časopisu New Scientist evoluční psycholog Frans de Waal z Emoryho univerzity v americké Atlantě. Dodává, že koně žijí obklopeni lidmi, a mají tak celou řadu příležitostí se naučit, co naše výrazy tváře znamenají.

autor: mam
Spustit audio

Související