Kontroverzní japonský miliardář míří do vesmíru. Dvacátnici nechal doma, natáčet ho bude jeho asistent

Japonský miliardář Jusaku Maezawa si plní dětský sen. Se svým asistentem poletí do vesmíru. Ruská loď Sojuz odstartuje z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Míří k Mezinárodní vesmírné stanici.

Na ISS stráví 12 dnů a čeká je několik experimentů. S těmi jim pomůže velitel letu Sojuzu, zkušený ruský kosmonaut Alexandr Misurkin. Oba Japonci předtím absolvovali stodenní výcvik s Rusy.

Start na internetu živě vysílají vesmírné agentury Ruska a Spojených států, Roskosmos a NASA. U vesmírné stanice má loď Sojuz přistát před 15. hodinou.

Japonský podnikatel má další plány

46letý módní magnát a sběratel umění Maezawa má v Japonsku pověst kontroverzního podnikatele. A není divu – má zálibu v rychlých autech, tryskáčích a dámách. Původně dokonce hledal dvacátnici, která by s ním letěla v budoucnu do vesmíru. Poté, co se mu přihlásilo na 28 tisíc zájemkyň, Maezawa nabídku zrušil.

Maezawa a jeho asistent Jozo Hirano jsou první japonské soukromé osoby v kosmu po víc než 30 letech. Prvním „civilistou“ byl v roce 1990  novinář Tojohiro Akijama, tehdy na ruské stanici Mir. Samotný Maezawa chce znovu do kosmu za dva roky. Už si zarezervoval místo pro let kolem Měsíce, tentokrát na palubě lodi Starship americké společnosti SpaceX Elona Muska.

autoři: Helena Berková , als
Spustit audio

Související