Kopřivy, kterých není snadné se dotknout. Pražská trojice Pris vydává nové album na labelu Divnosti

10. prosinec 2020

Pris svému druhému albu Kopřivy obětovali celý letošní rok. Deska vyšla v magickém datu 11. 11. 2020 a v rámci jejich tvorby přináší pozoruhodný posun.

Kapela Pris

V Praze usazená skupina Pris vydala debutové album Naše večery v roce 2018. Kolekce silných písní rezonovala díky podivuhodnému krasosmutnění i chytlavým refrénům. Zpívali si u něj rozervaní mileniálové i zasloužilí fanoušci prog rocku. Kouzlo alba spočívalo také v dynamice mezi ústřední dvojicí Lukáš Grygar a Tomáš Tkáč, ke které se ale hned na křtech debutu přidal bubeník Jonáš Kucharský. Nové album Kopřivy zachycuje Pris v jiném módu, coby sebevědomou, koncerty otrkanou kapelu, vyrovnaný trojúhelník. 

Členové Pris potvrzují, že jejich Kopřivy rozhodně nejsou albem na prvních poslech, není snadné se jich dotknout. Album je pro ně přelomové, i proto se jej rozhodli vydat na vinylu, který by měl být k dispozici koncem ledna. Pris zároveň vyvrací myšlenku, že na novém albu nejsou hity, a doufají v brzký návrat na koncertní pódia. V rozhovoru se dále mluvilo o změně stylu i témat nebo o proměně dynamiky ve skupině, která nastala po příchodu třetího člena. Rozhovor se stočil i k podivnému roku 2020, stejně jako k zajímavému labelu Divnosti, kde deska vychází.

Za zmíněným labelem Divnosti stojí právě třetí člen Pris, Tomáš Tkáč, a Alžběta Trusinová. Oba zároveň fungují jako duo Něco něco, které letos vydalo také zajímavé album Začíná. U Divností dále vyšly desky Makak Akustikus, Člověka krve nebo Party vynikajících lidí.

Jaké jsou další plány labelu Divnosti? U jaké písně z nového alba Kopřivy se podle Lukáše Grygara otevírá obloha? To vše a mnohé další zjistíte z rozhovovu v kompletním záznamu ArtCafé.

Pořad připravil: Michal Pařízek
Spustit audio

Související