Kostelní zvony po celém Česku v poledne zahájily minutu ticha za oběti pandemie

Přesně před rokem v Česku zemřel první pacient s covidem-19. Dnes se koronaviru v České republice připisuje už téměř 25 tisíc obětí. „Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako velké společné gesto jsme jim všem dlužni,“ uvádějí v prohlášení autoři iniciativy.

V pondělí se v poledne jako obvykle rozezněly po celé zemi kostelní zvony. V rámci piety se ovšem jejich zvuk ozýval ulicemi českých měst a vesnic místo obvyklých pěti minut dvakrát tak dlouho.

Vzpomínka na oběti je důležité memento, myslí si farář Jakub Berka z kostela svaté Ludmily na pražském náměstí Míru. Iniciátor akce a bývalý disident Petr Pospíchal říká, že jde hlavně o symbolickou vzpomínku.

Čtěte také

„Je třeba brát strašně vážně, že umírají reální lidé, a to ve velkém počtu. Narůstá taky množství pozůstalých, kteří se nemohli rozloučit obvyklým způsobem. Smutek se ve společnosti prostě střádá,“ zdůrazňuje.

Podle údajů z webu ministerstva zdravotnictví od začátku epidemie v souvislosti s koronavirem zemřelo v Česku přes 24 a půl tisíce lidí.

autoři: Andrea Kubová ,
Spustit audio

Související