Kostní tkáň je čtyřikrát pevnější než beton a odolností se vyrovná i některým kovům: Expedice do světa lidských kostí a kloubů

21. říjen 2023

Světový týden kostí a kloubů se slaví každý rok v polovině října už od roku 2011 a na jeho vzniku se podílely Světová federace ortopedických společností a Světové federace revmatologie. Má nám připomenout, jak důležitá je péče o naše kosti, šlachy, svaly a klouby a že skutečnost, že můžeme chodit nohama a pracovat rukama je možná pouze za předpokladu, že jsou všechny kosti, šlachy a vazy našeho těla zdravé a v souladu.

Jenže statistiky ukazují, že počet lidí s onemocněními pohybového aparátu roste a mladší generace nejsou výjimkou. Mohou za to nejen nesprávné pohybové návyky a nezdravý životní styl, ale i nadměrné sportování a posilování. Jaká onemocnění velkých kloubů nás mohou postihnout, ač se cítíme poměrně v kondici? Jaký je rozdíl mezi artrózou a artridou? Jak se dá zabránit nebo zpomalit řídnutí kostí? Proč se dnes tak často objevuje bolestivé zápěstí neboli syndrom karpálního tunelu a co dělat, aby zůstaly zdravé a pohyblivé i naše ruce?

To vše vysvětlí v Expedici primářka Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou MUDr. Alena Schmoranzová, přednosta I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice U sv. Anny V Brně doc. Tomáš Tomáš a špičkový ortoped, pečující mj. o naše vrcholové sportovce: primář oddělení ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice Na Františku v Praze MUDr. Miroslav Sinkule.

Spustit audio

Související