Kouzla okamžiku přinesl pozoruhodný koncert legendy rockových houslí Jana Hrubého a jeho přátel

30. duben 2023

Legendu rockových houslí Jana Hrubého a jeho přátele hostil studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice. Vynikající houslista vstoupil do srdcí českých rockových a bluesových příznivců jako velmi výrazný člen kapely Etc… Vladimíra Mišíka, ale také Framus Five Michala Prokopa.

Je známo, že Jana Hrubého přitahuje keltská muzika, což dokládá skupina Kukulín. Špičkovými muzikanty jsou také další členové – klávesista a kytarista Ondřej Fencl (5P Luboše Pospíšila, Hromosvod, Schodiště, spolupráce s Vladimírem Mertou) a anglický excelentní hráč na keltskou harfu Sean Barry, jenž doprovází Lenku Filipovou, byl členem formace Irish Dew a jako chlapec hrál pro královnu Alžbětu II. Oba pánové se střídají také ve zpěvu na podiu. Sestavu ještě doplňuje perkusista, ale jinak herec Michal Hnátek.

„Projekt vznikl náhodou. Všichni zúčastnění běžně doprovázíme Vláďu Mertu, a když jednou nečekaně nemohl na koncert, zahráli jsme bez něj. Zjistili jsme, že nás to baví a publikum jakbysmet,“ popisuje zrod seskupení Jan Hrubý a přátelé kapelník Ondřej Fencl.

„Improvizujeme, necháváme se unášet, třeba až ke klasice, ať jsou to Beatles nebo Antonín Dvořák. To záleží na kouzlu okamžiku. A aby nás to neodneslo mimo rytmus, na perkuse hraje náš kamarád Míša Hnátek,“ dodává.

Jan Hrubý a přátelé natočili před třemi roky, ještě před nástupem koronaviru, živě v pražské Malostranské besedě a ostravském klubu Parník album Kouzlo okamžiku, které předloni vydal Galén.

Repertoár kapely tvoří irské balady ve velmi působivém podání Angličana Seana Barryho, Fenclovy autorské písně z repertoáru jeho kapely Hromosvod, instrumentálky a jako koření i tři hudební pozdravy ze stěžejních působišť Jana Hrubého – Variace na renesanční téma Vladimíra Mišíka, Blues o spolykaných slovech Michala Prokopa a Astrolog Vládi Merty v divoké, osmiminutové verzi bez zpěvu. A některé z písniček v podání Jana Hrubého a přátel nabízí pořad Světla ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související