Kraj připravil projekt na důkladné opravy domu Františka Škroupa, autora melodie české státní hymny

10. červenec 2022 08:11

Královéhradecký kraj začne na podzim hledat zájemce o smysluplné využití Škroupova domu v Osicích. Pokud někoho takového najde, je hejtmanství připraveno investovat do oprav rodného domu slavného skladatele desítky miliónů korun. Budova už desítky let chátrá, obec ji před čtyřmi lety darovala právě kraji a teď čeká, co bude dál. 

Čtěte také

„Když jsme tady v 90. letech začínali, tak byly bohužel důležitější věci. Museli jsme udělat inženýrské sítě a také škola byla ve velmi špatném stavu.“ S nezávislým starostou Osic Stanislavem Bydžovským stojíme přímo před Škroupovým domem. Oprýskaná bílá fasáda, některá okna otevřená, jiná rozbitá.

Dům nevypadá pěkně, ale v úplně havarijním stavu není, popisuje starosta. „Dům je podřezaný, takže spodní vlhkost do něj nejde. A do střechy také nezatéká, takže stav budovy je neutěšený, ale určitě není nijak katastrofický.“

Možná i proto si může Královéhradecký kraj dovolit s opravami nespěchat. Přesto se už něco děje, popisuje mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „V tuto chvíli máme vydané stavební povolení pro projektovou dokumentaci. A odhadované náklady na stavební práce jsou zhruba 40 milionů korun.“

Kdy opravy začnou se ale zatím nedá odhadnout. Kraj chce mít nejdřív jistotu, že Škroupův dům bude mít smysluplné využití.

Opravovat něco, co zůstane prázdné, by nedávalo smysl, říká Dan Lechmann. „Plánujeme vyhlásit výzvu na využití této památky, do které se budou moci zapojit jak obce, tak například neziskové organizace či místní akční skupiny.“

Čtěte také

Výzvu by mohl Kraj vypsat během podzimu. Starosta Osic Stanislav Bydžovský už o jednom zájemci ví, Škroupův dům by podle něj chtělo využívat hradecké Dobré divadlo. To Českému rozhlasu potvrdil ředitel divadla Tomáš Langr bez bližších podrobností s tím, že by ve využití hrály roli děti a národní obrození. S tím by obec neměla problém.

„Tak úplně jedno, jaké bude využití této budovy, nám samozřejmě není. Máme i takovou dohodu, že bychom si mohli Škroupův dům pronajmout na taneční zábavu či koncert. Prostě že bychom ho mohli využívat i na nějaké akce. Takže bychom nechtěli, aby z něj byly nějaké byty nebo něco podobného,“ dodává starosta Osic Stanislav Bydžovský.

Kdy by mělo dojít k samotným opravám rodného domu Františka Škroupa v Osicích na Královéhradecku zatím jasné není.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související