Královéhradecký kraj symbolicky ocenil organizace i jednotlivce, pracující v sociálních službách

16. září 2022 07:40

Královéhradecký kraj rozdal ocenění za práci v oblasti sociálních služeb. Symbolické a penězi nijak nepodpořené ocenění převzali během Svátku seniorů v Hradci Králové vybraní jednotlivci i organizace.

„Královéhradecký kraj uděluje ocenění v kategorii Inovativní projekt,“ náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši rozdala diplomy a skleněné pamětní plakety v několika kategoriích.

A popsala, co bylo rozhodující pro výběr oceněných v kategorii inovací. „Dělat něco trošku jinak, než jsme byli doposud zvyklí. A najít si k tomu cestu, protože ono to není nikdy úplně jednoduché. Vaše okolí i celý pracovní tým to musí přijmout a naskočit do trochu jiného režimu. Ale pokud je na konci spokojenost klienta, a možná i celé rodiny, tak to určitě stojí za to.

Čtěte také

Právě nový přístup, jiná a někdy i lidštější komunikace s příbuznými nebo i využívání nových technologií, to jsou věci, o které se pokouší celá řada organizací sociálních služeb v kraji. Podle Martiny Berdychové hejtmanství možná o některých ani neví, i tak jim ale patří poděkování.

Cenu v téhle kategorii převzala za projekt Pečuj doma Mia Magenheimová, která poděkování pro změnu posílá i těm, kteří si právě seniory nechávají i ve složité situaci doma. „To jsou kolikrát tak velmi silné příběhy, že si myslím, že by tito lidé zasluhovali ocenit. Protože nejsou nikde vidět, ale nedají svého blízkého do ústavu nebo do nemocnice a pečují o něj doma sami. Takže pomyslně předávám cenu jim.

Ocenění ve všech kategoriích se shodli na jednom: ocenění si velmi váží, vedle odměny je to pro ně ale i závazek.

„Pro mne je to ohromné překvapení. A zároveň i výzva a takový závazek do budoucna, popisovala třeba Natalia Docenko, dobrovolnice z hradecké Diecézní Charity, oceněná v kategorii jednotlivců.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související