Krásné výhledy a průjezd historickým kanálem nabízí nový úsek vltavské cyklostezky mezi Vyšším Brodem a Loučovicemi

16. prosinec 2023 08:05

Vltavská cyklostezka je o pět a půl kilometru delší. Nový úsek propojil Vyšší Brod a Loučovice na Českokrumlovsku a navázal na trasu do Lipna nad Vltavou. Cyklisté se můžou těšit nejen na pohodlnou a bezpečnou jízdu přírodní rezervací Čertova stěna-Luč, ale také na historicko-technický unikát.

„Přicházíme k rampě u původního kanálu. Ten vznikl na přelomu 19. a 20. století a vedl vltavské vody na významnou, velkou hydroelektrárnu, kterou vybudoval Ignác Spiro. Zásobovala elektřinou jak Vyšší Brod, tak Větřní i Český Krumlov,“ říká na začátku nového úseku vltavské cyklostezky ve směru od Vyššího Brodu Jan Ungerman, který zajišťoval stavební dozor.

Podle Milana Veleby z odboru dopravy Krajského úřadu Jihočeského kraje byl právě tento úsek cyklostezky nejobtížnějším. „Železobetonový kanál byl v mnoha místech hloubkově narušen. Vystupovaly z něj ocelové výztuže, byly zkorodované, to jsme samozřejmě museli řešit,“ popisuje.

„Levá vyšší stěna kanálu sousedící s kanálem původním dlážděným kamenem zůstala v původní výšce zhruba tři metry. Pravá protější strana byla snížena na výšku 1,3 metru, aby projíždějící cyklisté viděli do přírodní rezervace a otevřel se jim pohled až k řece,“ dodává.

Tato investice za téměř 93 milionů korun je podle jihočeského hejtmana Martina Kuby důležitá pro rozvoj celého regionu. „Lidé, kteří tady žijí, jsou často svázáni s turismem, stojí na tom jejich podnikání, živobytí. A právě cyklostezka je jedním z bodů, které mají přivádět turisty i do těchto oblastí. To pak umožňuje místním lidem normálně fungovat,“ vysvětluje.

Jihočeský kraj bude ve výstavbě vltavské cyklostezky pokračovat také v příštím roce. Tentokrát vznikne úsek v Českém Krumlově mezi Porákovým mostem a kempem U Trojice.

Spustit audio

Související