Křemílek a Vochomůrka slaví 55 let. Jak vzpomínala Jiřina Bohdalová na natáčení slavného večerníčku?

Spolu s Broučky nebo loupežníkem Rumcajsem patří Pohádky z mechu a kapradí k nejstarším večerníčkům. 6. října 1968 měl v televizi premiéru první díl. Jmenoval se Jak Křemílek a Vochomůrka zasadili semínko.

První třináctidílná série byla ještě černobílá. „Televize šetřila, jako vždycky. Takže nám na tu první třináctku dali povolení jenom na černobílý materiál,“ vzpomínal před deseti lety v Radiožurnálu režisér Večerníčku Zdeněk Smetana. Jako výtvarník také tvořil jednotlivé scény. Záběry pak kreslil tým asi padesáti lidí.

Hlas Jiřiny Bohdalové

Večerníček ale budeme mít asi všichni spojeni hlavně s hlasem Jiřiny Bohdalové. Obsadit právě ji poradila Zdeňku Smetanovi jeho manželka.

Jak herečka před pěti v Českém rozhlase vzpomínala, režisér jí nejdřív ukázal jen namalované postavičky obou skřítků. „A řekl, že si na ně mám vymyslet hlas. Vochomůrka byl takový houbovatější silnější, Křemílek byl takový mentorský, tak jsem si na to vymyslela hlas. Pak jsme se sešli na natáčení, natočilo se to a teprve potom na to kreslili. Takže já jsem byla stejně zvědavá jako diváci, když se to promítalo v televizi, protože jsem to neznala,“ vypráví Jiřina Bohdalová.

Poprvé v barvě

Málokdo ví, že typická fistule Jiřiny Bohdalové, kterou ve večerníčcích promlouvala, se zrodila v rozhlase, a to už v roce 1966. Herečka tak poprvé promluvila v pohádkovém muzikálu Žabákova dobrodružství v roli vodní krysy.

Jiřina Bohdalová během TýTý, předávání cen televizních diváků

„Jednou zvonil telefon, řekla jsem: ‚Haló‘ a na druhé straně se ozvalo: ‚Pane Bohdal, mohl byste mi dát paní Bohdalovou?‘ Tak jsem si řekla – a konec s pohádkami!“ směje se Jiřina Bohdalová.

Konec s pohádkami ale rozhodně neudělala, jen těch z mechu a kapradí vznikly tři řady. Předloni Česká televize uvedla první sérii večerníčku poprvé v barvě. Na náročném kolorování pracovali grafici několik let.

autoři: Tomáš Maleček , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.