Kreml zvažuje, že se zajatými Ukrajinci uspořádá jakýsi norimberský proces 2.0

5. červen 2022

Rusko se ve snaze ospravedlnit svůj vpád na Ukrajinu chystá uspořádat něco na způsob nového norimberského procesu. Na stránkách britského deníku The Guardian o tom píše jeho moskevský zpravodaj Andrew Roth. O takzvaném norimberském procesu 2.0 se v Rusku začalo mluvit už brzy po začátku invaze na Ukrajinu. 

Teď, když Kreml získal stovky zajatců z řad obránců ocelárny Azovstal v Mariupolu, se k myšlence na uspořádání „válečného tribunálu“ vrátili představitelé východoukrajinských proruských separatistů.

„Chystáme se na území republiky uspořádat mezinárodní tribunál,“ sdělil v druhé polovině května Denis Pušilin, šéf neuznané Doněcké lidové republiky.

Čtěte také

Dodal, že jako model by mohl posloužit charkovský proces z roku 1943. Sovětský vojenský soud tehdy odsoudil k smrti pověšením tři Němce a jednoho Ukrajince. Proces sledovali i zástupci světových médií.

Pušilinova myšlenka má podle Guardianu své zastánce na ruském ministerstvu zahraničí i mezi poslanci Státní dumy. Ti rozhořčeně prohlašují, že vojáků zajatých v Mariupolu se žádná výměna zajatců týkat nebude.

Nejvyšší představitel anektovaného Krymu řekl, že tribunál na Ruskem okupované východní Ukrajině, kde místní úřady podporují trest smrti, by mohl posloužit jako „lekce pro každého, kdo už zapomněl na Norimberk“.

Na místě jsou proto obavy, že by Rusko skutečně mohlo pokračovat v rekonstrukci událostí druhé světové války. Podobná simulace triumfálního soudu s poraženými by ovšem byla skvrnou na odkazu Norimberského procesu, dodává moskevský zpravodaj britského deníku.

Rusové vytvářejí protiváhu

„Rusové se snaží vytvořit protiváhu zvažovanému mezinárodnímu trestnímu soudu a stíhání válečných zločinů na Ukrajině,“ dodává Philippe Sands, profesor práva z britské University College London, který se zabývá historií pojmu genocidy.

Čtěte také

Sands se osobně podílí na přípravách tribunálu pro vyšetření zločinů agrese na Ukrajině. Zajímavé podle něj je, že to byla právě sovětská strana, která s tímto termínem původně v Norimberku přišla, když hovořila o „zločinu proti míru“.

V tom, že se Rusko chystá uspořádat proces, podobný tomu norimberskému, který však bude ignorovat obvinění ze zahájení nezákonné války proti Ukrajině, spatřuje profesor jistou ironii.

„Zločin agrese je z mého hlediska jádrem celé věci,“ vysvětluje Sands. „Kdyby Putin nezahájil válku, k žádnému dalšímu zločinu by nikdy nedošlo.“

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií připravil Miroslav Tomek.

Spustit audio

Související