Krev lékaři odebírali v restauraci, jeslích i autobusu, vzpomíná muž, který daroval téměř stokrát

15. červen 2022 16:06

Přesně 93krát v životě Jan Šrámek z Prachatic daroval krev. Teď už mu to věk neumožňuje, štafetu tak alespoň převzala jeho dcera. Dárce pamatuje doby, kdy lékaři jezdili lidem odebírat krev třeba ve speciálním autobusu.

„Poprvé jsem daroval na vojně, to byla taková akce, nábor nových dárců. A od té doby jsem chodil častěji a častěji,“ vzpomíná Jan Šrámek.

V době, kdy začal darovat krev, vypadala celá procedura úplně jinak než dnes. „Vystřídali jsme spoustu míst odběru, třeba tady v Prachaticích to byla ubytovna, jídelna, restaurace, jesle. Nejprve se ale darovalo v autobuse. To byla docela rarita, přijel autobus, v něm byla asi čtyři lůžka a tam jsme darovali krev,“ vypráví.

Dnes už lékaři s odběrovým autobusem nejezdí. Naopak speciální autobus vozí dárce z Prachaticka do českobudějovické nemocnice. A už samotná cesta je pro ně často společenskou událostí. „Člověk se setká se spoustou lidí. Teď už dva roky nedaruji, už nemůžu kvůli nějakému předpisu, a docela mi to chybí. Říkám v legraci, že je občas potřeba mi pustit žilou. Nikdy mi to nedělalo problém,“ komentuje Jan Šrámek.

Čtěte také

Autobusy sváží dárce z Prachatic, Volar, Vimperku a Netolic. „Zastavujeme hodně po trase, s dárci se často domlouváme i individuálně a můžeme nabírat i mimo oficiální zastávky. Když je v některé obci dárců více, přidáme zastávku a už s ní počítáme stabilně,“ popisuje Zuzana Pelikánová, ředitelka prachatické pobočky Českého červeného kříže.

V evidenci chybí především prvodárci. Právě jim by chtěl Jan Šrámek vzkázat, že se nemusí ničeho obávat. „Apeloval bych na ty mladé, kteří jsou zdraví. Nemají se čeho bát a nikdo nikdy neví, jestli nebude krev sám potřebovat. Měli bychom myslet na své okolí, na své blízké i na ty neznámé,“ říká.

Darovat krev lidé můžou kromě českobudějovické nemocnice také v Písku, Jindřichově Hradci nebo Táboře.

Spustit audio

Související