Křivoklát se objevil ve více než 20 filmech a pohádkách, a i přes čtyři požáry se dochoval dodnes

18. září 2023

Na skalnatém ostrohu uprostřed hustých lesů stojí starodávný hrad, nazývaný Křivoklát. Středověký hrad českých knížat a králů se nachází mezi Berounem a Rakovníkem, v oblasti obývané už od pravěku.

Kosmova kronika uvádí první zmínku o Křivoklátu už ve 12. století, kdy v něm prý kníže Vladislav I. věznil svého bratrance Otu Olomouckého. Hrad byl na současném místě ale postaven až o 100 let později královským rodem Přemyslovců jako letní a lovecké sídlo.

Na Křivoklátě se tak vyskytovali nejen první čeští králové, ale později také Eliška Přemyslovna, Karel IV. s manželkou Blankou z Valois nebo Václav IV.

Císař Rudolf II. tu nechal věznit magistra Edwarda Kelleyho. Hrad také vlastnili Valdštejnové a naposledy Fürstenbergové, kteří po vzniku Československa prodali hrad státu.

Dominantou hradu je bílá válcová věž s červenou střechou, která se používala jako hladomorna. Křivoklát jste mohli také vidět ve více než dvaceti českých filmech a pohádkách, a na rozdíl od většiny středověkých hradů, ze kterých jsou dnes jen zříceniny, se i přes čtyři devastující požáry dochoval dodnes.

Spustit audio