Křižíkova elektrárna v Táboře, která dlouhá léta chátrala, dostane nový život

22. červenec 2022 16:05

Lidé v Táboře se pustili do záchrany chátrající Křižíkovy elektrárny. Ta před 119 lety sloužila k výrobě stejnosměrného proudu pro první elektrifikovanou železniční trať v Čechách, která propojovala Tábor s Bechyní. Město zatím do rekonstrukce investovalo 16 milionů korun a technickou památku během léta představuje veřejnosti.

Slavné muzikálové melodie v podání symfonického orchestru Bolech doprovodily premiérové otevření Křižíkovy elektrárny pro veřejnost. Prohlédnout si ji přišla Zuzana Királyová. „Výborné, já to jenom vítám. Takový prostor tady chyběl a spojuje to přírodu, řeku, umění, kulturu a spojuje to lidi,“ komentovala.

Parní elektrárnu nechal v roce 1903 postavit vynálezce a podnikatel František Křižík. Vyprojektoval ji hlavně kvůli napájení železniční tratě elektřinou, protože ve městě nebyl jiný zdroj k dispozici. „Bylo to myšleno tak, že ve dne tato elektrárna zásobovala energií dráhu a v noci osvětlení města, takže dvě mouchy jednou ranou,“ uvádí dopravní historik Karel Zeithammer.

Čtěte také

Elektrárna ukončila svůj provoz v polovině minulého století, později sloužila jako městská kotelna. Tu si ze svého dětství dobře pamatuje i jeden z členů pracovní skupiny na záchranu elektrárny Marek Slabý. „S kluky z okolí jsme prolézali všechny prostory, které prolézt šlo. Velmi dobře si pamatuji, jak jsme ve vyhaslém komíně udělali oheň a já jsem přišel domů otrávený kouřem, takže zážitků s elektrárnou mám skutečně mnoho,“ vypráví.

Chátrající elektrárna má za sebou první fázi rekonstrukce. Město zároveň oslovilo renomované architektonické ateliéry, které podle starosty Štěpána Pavlíka navrhnou finální podobu industriálního areálu.

„Nechceme to pokazit a udělat tam nějaké obludárium nebo Disneyland. Chceme něco, co by opravdu sedělo k tomu historickému odkazu. Příkladů, že staré nevyužívané průmyslové stavby mají nějaký nový život a náplň, je po republice a světě celkem dost,“ dodává starosta.

V elektrárně by měla vzniknout expozice věnovaná osobnosti Františka Křižíka, galerie s koncertním sálem a kavárna.  

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související