Křupavý chleba jako doma si můžete dopřát i v USA. Stačí se zastavit u Jeffa v Richmondu

Kde jste doma, to poznáte pohledem, sluchem, ale i čichem a chutí. Domov zkrátka může i vonět a chutnat. Mnoha Čechům v cizině často chybí chléb, který se peče u nás doma. Zpravodaj ve Spojených státech Pavel Novák narazil v hlavním městě státu Virginie Richmondu na pekárnu, která peče evropský chléb. A našel ji, jak jinak než po čichu.

Majitelem pekárny a hlavním zaměstnancem je Jeff Laine, potomek finských přistěhovalců. Asi i proto má k pečivu evropského typu tak nějak bližší vztah. Peče osm druhů chleba, které se ukázaly mezi zákazníky jako nejžádanější.

Čtěte také

Kromě kynutých chlebů podle receptů z Francie a ze San Francisca peče i lehce sladký japonský mléčný chléb a finský sladký pletený chléb pulla podobný české vánočce. Na regálech má i italský bochník s olivovým olejem, bagety a chlebovou šišku se směsí pěti semínek.

Není chleba jako chleba

Žitný chléb peče hlavně pro Evropany, kteří jsou zvyklí kupovat malé bochníky na den až dva. Američané si je kupují do zásoby a plní jimi svoje mrazáky.

„Je zajímavé, jak takový chléb dokáže úplně změnit pohled na to, jak může pečivo chutnat. Když ho jednou zkusí, řeknou si: ‚Ty jo, to je nejlepší chleba, jaký jsem kdy jedl.‘“ usmívá se Jeff.

„Ti, kdo někdy byli v Evropě, vědí, jak chutná. Ale kdokoli, kdo v Evropě v životě nebyl a vyrostl na americkém toustovém chlebu, říká, že je to něco neuvěřitelného, a chodí ho sem kupovat pravidelně.“

Covid jako příležitost

Jeff Laine přitom není profesionální pekař. I když dřív také nepracoval úplně mimo obor potravinářství. Před covidovou pandemií se zabýval distribucí surovin pro potravinářské firmy. Když nebylo možné objíždět zákazníky a nabízet jim zboží, dostal výpověď. Musel tedy úplně změnit svou profesi.

Jeff bere svoje rozhodnutí otevřít si pekárnu jako dar z nebes

„Začal jsem péct chleba doma v troubě. Každý, komu jsem ho dal, říkal, že je skvělý, a ptal se, jestli jsem ho dělal sám. Tak jsme si našli prostor, kde byl nízký nájem – aby ne, když byl covid – a v létě před dvěma lety jsme otevřeli,“ vzpomíná.

„Nejdřív jsme pekli 100 bochníků za týden, dneska už je to každý týden 800 bochníků,“ dodává hrdě.

Dar z nebes

Pekař Jeff dostává i objednávky od trhovců, kteří jeho výrobky prodávají. Dodává pečivo také do několika restaurací a přemýšlí o rozšíření pekárny, kde by měl víc hnětacích kotlů a víc pecí.

Jeffův podnik je nejspíš jedinou řemeslnou pekárnou ve dvousettisícovém Richmondu a poptávka po něčem jiném, než je krájený hranatý chleba v sáčku, mezi obyvateli roste.

Nápad zařídit si pekárnu přišel podle Jeffa jako „dar z nebes“. Něco mu zkrátka řeklo: Teď máš změnit své zaměstnání – buď pekařem a začni být užitečný lidem nějak jinak.

Jeff dodává pečivo také na trhy a do několika restaurací a přemýšlí o rozšíření pekárny

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související