Kůzlátka, neotvírejte vrátka! Jak se bránit energošmejdům, radí dTest

5. únor 2021

Pojem energošmejdi se vžil pro všechny nepoctivé podomní prodejce energií. K tomu, aby důvěřivce chytili do pasti, využívají mnoho triků, ale i rad svých právníků. Jak se před nimi bránit?

Nejlepší radou je vůbec neotvírat dveře, říká právnička časopisu dTest Soňa Libigerová. A protože se elektrošmejdi neštítí ničeho, platí zde více než jinde, že na hrubý pytel hrubá záplata. Tedy pokud už lidi otevřou, něco podepíšou a následně zjistí, že naletěli, pak se hlasitě ozývat, bombardovat je nebo vyhrožovat médii.

Kdo všechno je energošmejd?

Jak vysvětluje Soňa Libigerová, může jít jednak o zástupce dodavatelů, i když dodavatelé se k nim nikdy nehlásí. Nebo to jsou zprostředkovatelé mající vlastní společnost, kteří se živí tím, že zprostředkovávají aukce energií.

Čtěte také

Zakopaný pes je v tom, že nově podepsaná smlouva nemusí být vůbec výhodná. Dodávky energií totiž zpravidla nejsou levnější než to, co poskytuje současný dodavatel.

Dalším problémem je, že energošmejdům ve skutečnosti ani tolik nejde o uzavření smlouvy jako o to, aby od lidí získali smluvní pokutu. A ta se může pohybovat v řádu 5000 korun a může chodit opakovaně, dodává právnička.

Velmi nebezpečnou praktikou energošmejdů je i vylákání vyúčtování energií nebo původní smlouvy. Energošmejdi si z dokumentů totiž můžou opsat důležité údaje k uzavření smlouvy a uzavřou ji za Vás, varuje Soňa Libigerová.

Řešení?

Nejlepší obranou před energošmejdy je vůbec neotvírat dveře či okamžitě ukončit telefonní hovor

Co dělat, když už k neuváženému uzavření nové smlouvy došlo? U smluv sjednaných na dálku, tedy přes telefon, internet, ale i při domovním prodeji, lze do 14 dnů od smlouvy odstoupit.

Lhůta se dále prodlužuje až na jeden rok, jestliže klient nebyl poučen o svém právu prostřednictvím formuláře. V případě problému se dá také obrátit na dozorový orgán – tedy na Českou obchodní inspekci v případě zprostředkovatelů aukcí nebo na Energetický regulační úřad, pokud jde o zástupce dodavatele.

V současné situaci podomních prodejů sice ubylo, ale přibylo smluv uzavíraných po telefonu. Tady pozor na slůvko ano. Jeho vyslovení kdykoli během telefonátu totiž může vést k uzavření smlouvy. Energošmejdi, kteří si hovor nahrávají, si ho bohužel také dokážou sestříhat tak, jak potřebují. Rada je nahrát si hovor taky, uzavírá Soňa Libigerová.

Spustit audio

Související