Květák na kari. Žádný kuchař neprohloupí, protože ženy a muži, děti i dospělí ho prostě milují!

Květák je mezi strávníky velmi oblíbený. Hodí se k zapékání, uvaříte z něj fantastickou polévku, ale skvělý je i ve špagetách. Dozlatova osmažený květák v trojobalu, to je klasika. Zkrátka květák je oblíbený nejen u osob, které nejedí maso, ale jeho skvělou chuť miluje spousta lidí. Dokonce i děti, které se běžně raději zelenině vyhýbají, květáku neodolají.

Vyzkoušejte si dnes náš recept na květák na kari!

Ingredience
  • 1 květák
  • 1lžíce kari
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250g zelených fazolek
  • 200 g rýže
  • sůl
  • bílý jogurt

Bělostnému květáku to ovšem velmi sluší i v jiných receptech. Dokáže totiž bez nejmenšího problému hrát v pokrmu prim i "druhé housle". V obou případech sklidí ovace. Navíc obsahuje vysoké množství vitaminu C a dodá vám i vlákninu a minerály.

V kuchyni má květák velké uplatnění. A některé recepty, jako například smažený květák, nebo mozeček či květákové placičky, se již staly klasikou. Zkuste tentokrát jinou, ale o nic méně chutnější variantu úpravy.

Postup:
Květák rozebereme na malé růžičky, dáme do mísy a promícháme se lžící kari koření a olivovým olejem.
Vše vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme, dokud květák mírně nezezlátne, bude to trvat asi 20 minut.
Mezitím uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu rýži. Fazolky uvaříme na skus, scedíme a propláchneme studenou vodou.
Květák podáváme s rýží a bílým jogurtem, ve které jsme rozmíchali lžičku kari koření.

Květák neboli lidově karfiol je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen.

Zajímavost:

Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka