Květinová sbírka se letos zaměřuje na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku

13. květen 2009

I na jihu Čech se dnes koná další ročník sbírky dříve známé pod názvem Květinový den - nově Český den proti rakovině. Jejím pořadatelem je jako obvykle Liga proti rakovině. Tématem letošního ročníku je rakovina tlustého střeva a konečníku.

Diagnózu rakoviny tlustého střeva a konečníku si u nás ročně vyslechne zhruba 7 tisíc lidí, a Česká republika tak patří k zemím s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění na světě. Počet nemocných by se mohl snížit, kdyby lidé více dbali na prevenci. Zhruba od 50. roku věku lékaři doporučují například vyšetření na přítomnost krve ve stolici.

"Vyšetření krve ve stolici je dobré vyšetření, ale má poměrně vysokou nespolehlivost ve smyslu falešně negativních nebo pozitivních výsledků. Proto by mělo být kombinováno s kolonoskopickým vyšetřením, kdy se pomocí přístroje prohlédne celé střevo a zjistí se přítomnost nádoru," uvedl Petr Rychlík z onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Na prevenci a léčbu rakoviny tlustého střeva a konečníku bude zaměřen letošní ročník sbírky pořádané Ligou proti rakovině. Přispět na ni můžete i vy koupí žlutého kvítku měsíčku lékařského.

Spustit audio