Kvůli vládním opatřením dopravci omezují spoje v Libereckém kraji

2. březen 2021 09:36, aktualizováno

Od pondělí 1. března se lidé až na výjimky nesmějí vzdalovat ze svého okresu. Doma zůstali také nejmenší školáci a děti z mateřských škol. Omezení s sebou nesou i snížení počtu spojů. Kterých měst se takové opatření dotklo, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Aktualizace 3. března 2021:

Společnost RegioJet od 3. března až do odvolání zrušila zhruba třetinu spojů na lince mezi Libercem a Prahou. První ranní spoj bude z Liberce vyjíždět v 6 hodin, z Prahy do Liberce se cestující dostanou naposledy v 19 hodin. Z Liberce do Prahy odjíždí poslední autobus v 17 hodin. Omezení se dotkne i víkendů.Podle mluvčího dopravní společnosti budou cestující o úpravě jízdního řádu informováni SMS zprávou.

***

Školní spoje

Od 1. března nejezdí školní spoje v Liberci. K redukci školních linek přistoupili už v únoru také v Jablonci nad Nisou, kde byly zcela zrušeny autobusy číslo 131, 132 a 133 a školní spoje označené číslicí 40. K omezení spojů přistoupila od 2. března také Česká Lípa. Mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová upřesnila, že se to týká linek 205, 208, 213, 217, 218.

Cestování mezi okresy

Čtěte také

Vládní nařízení, které vstoupilo v platnost 1. března, zakazuje až na výjimky pohyb lidí mimo okres. V rámci sportovních a rekreačních aktivit pak i mimo obec. Dopravce proto od stejného data zrušil skibusy, protože například do Bedřichova na lyže mohou jen lidé, kteří tam bydlí. Linky MHD, které jezdí do Bedřichova z Liberce a z Jablonce, fungují dál, lidé ale musejí počítat s namátkovými kontrolami policie, celníků, případně armády. S těmi se mimochodem mohou setkat třeba i lidé, kteří cestují tramvajovou linkou číslo 11 z Liberce do Jablonce nad Nisou a v opačném směru a také na meziměstských linkách v rámci celého kraje.

Společnost Student Agency podle svého mluvčího Aleše Ondrůje spoje z Liberce do Prahy zatím omezovat nebude. Z Jablonce do Prahy k redukci spojů dojde, ale nejdříve od poloviny prvního březnového týdne. Stejné je to u meziměstských linek v rámci kraje. Bude záležet na hejtmanství, kolik vlaků si u dopravců objedná. Na rozhodnutí kraje tak vyčkává i společnost Arriva, která provozuje vlaky ve směru na Děčín, nebo Pardubice.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související