„Le concert, c’est moi – koncert jsem já!“ Polední lisztománie k 210. výročí narození geniálního klavíristy a skladatele

23. říjen 2021

Franz Liszt byl mužem protikladů  marnivý a pyšný. „Koncert jsem já,“ zvolal, když vynalezl klavírní recitál. Stejně tak ale uměl být pokorný a extrémně velkorysý k druhým. Byl to světák křižující celou Evropu a žijící pro bouřlivé ovace i davy omdlévajících fanynek (ideálně mladých dam z vyšší společnosti). Vltavské Polední koncerty připomínají 210. výročí Lisztova narození v týdnu od 18. října.

Byl ale také člověkem hluboké kontemplace a usebrání – od mládí pociťoval nutkání vstoupit do kláštera a k stáru přijal nižší kněžské svěcení. „Jsem napůl cikán a napůl františkánský mnich,“ prohlašoval o sobě.

Čtěte také

Dějiny hudby mu vděčí za mnohé. Kromě zmíněného sólového recitálu (pro nějž původně razil termín hudební samomluva – „solilokvie“) například také za symfonickou báseň, nový to hudební druh a s ním související skladatelské techniky a principy (tematická transformace a „vícevětost v jednovětosti“), dále za nebývalé rozšíření barevných a tonálně-harmonických možností hudebního jazyka (roku 1885 dokonce napsal „Bagatelu bez tóniny“). A pochopitelně také za objevení zcela nového světa pianismu – dodnes je Liszt považován za největšího klavírního virtuóza všech dob.

Franz Liszt, mimochodem prý nejfotografovanější muž 19. století, byl zkrátka fascinující osobností. Vychutnejte si pestrý výběr jeho hudby v podání těch nejlepších interpretů (Jorge Bolet, Alfred Brendel, Marta Argerich, Leslie Howard, Marc-André Hamelin, Valentina Lisitsa, Lang Lang, Daniil Trifonov, Simon Rattle s Berlínskou filharmonií, Georg Solti s London Philharmonic Orchestra a mnozí další). 

Spustit audio

Související