Lednicko-valtický areál zformoval rod Lichtenštejnů. Najdete tu minaret i nejstarší dochovaný palmový skleník v Evropě

29. září 2023

Jedná se o nejnavštěvovanější pamětihodnost na jihu Moravy. A zároveň nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě – se dvěma zámky, sedmnácti pavilony a nejvyšším minaretem mimo islámské země.

Lednicko-valtický areál zformoval během 18. a 19. století knížecí rod Lichtenštejnů. Oblast na pomezí Moravy a Dolních Rakous zahrnuje množství kulturních i přírodních památek a vedle obcí Valtice, Lednice a Hlohovec jsou významnými krajinotvornými celky například uměle vysázený Boří les nebo Lednické rybníky. V blízkosti najdeme i archeologická naleziště jako staroslovanské hradiště Pohansko, hradiště u Nejdku a tvrziště Aloch.

Během druhé světové války a období komunistického Československa areál značně zchátral a po sametové revoluci byl pouze udržován. Dnes je opět v plné kráse a roku 1996 přibyl do mezinárodního seznamu kulturního dědictví UNESCO. Zápis přilákal řadu českých i zahraničních turistů a během dalších let bylo možné stavby i krajinu zrekonstruovat.

Dnes tak můžeme obdivovat nejen romantickou novogotickou architekturu Lednického zámku, barokní krásu zámku Valtice, ale mnoho dalších zámečků, chrámů, parků, zahrad nebo nejstarší dochovaný palmový skleník v Evropě.

Spustit audio