Legendární pardubické kapely

Pardubice jsou líheň skvělých muzikantů a výjimečných kapel. Řada z nich překročila hranice regionu a stala se oblíbenými a úspěšnými po celé zemi. Na své rodné město ale nezapomněli, objevuje se často v jejich písních nebo dokonce v názvu skupiny.

Všechny epizody

Zastávka městské hromadné dopravy posloužila před 20 lety jako nápad na název kapely Dukla vozovna. Ti mají mimo jiné také název písně Pardubická. Kapela Volant si zase dala přívlastek vybroušený punkový diamant z Pardubic a jeden z pardubických podniků se objevil i v názvu jejich první desky.

Obě kapely si pak ještě jako teeneger oblíbil režisér Tomáš Pavlíček a rád ji dnes používá ve svých filmech. Významnou filmovou dráhu má za sebou pak Vypsaná fixa, která si v několika filmech zahrála. Ale hlavně napsala pro ně muziku. Neznámější je třeba Dezolát, ústřední píseň filmu Václav a hlavně titulní píseň a hudba k filmu Čtyři slunce, za kterou byla kapela nominována na Českého lva. Ani oni rozhodně nezapomínají na Pardubice, dokonce dali městu nový název, který se poměrně ujal, San Piego.

Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.