„Letím kolem světa, jinak jsem klasický teenager.“ Nejmladší pilotka přistála v Česku

Zara Rutherfordová se už brzy stane nejmladší ženou světa, která kdy sama oblétla svět. Desítky tisíc kilometrů v ultralehkém letadle Shark československé výroby postupně zvládá od srpna. Cestou navštívila 52 zemí, tou poslední před závěrečným přistáním v Belgii je Česká republika. Z letiště v Benešově se v následujících hodinách vydá završit svůj sen a pokořit světový rekord.

Zara Rutherfordová, nejmladší pilotka na cestě kolem světa přistála v Benešově

„Měla jsem strach, když jsem odlétala ze Singapuru, letěla jsem asi v bouři, viditelnost byla velmi špatná, všude byl velký hluk. Cítila jsem silný déšť a náhle udeřil blesk, viděla jsem ho u levého křídla. Bylo to asi několik kilometrů daleko, ale to v letadle není vůbec žádná velká vzdálenost. To jsem se doopravdy bála,“ popisuje Zara Rutherfordová.

Rodičům jsem ukázala letadlo, kterým chci letět – že je bezpečné, má padák a není to letadlo, se kterým budu riskovat. To je přesvědčilo.
Zara Rutherfordová

Podobných momentů, kdy se 19letá pilotka bála, bylo ale mnohem víc. V ultralehkém letadle nemůže letět ve tmě, v mlze nebo v mracích. Musela se tak třeba vyhnout Indii kvůli smogu nebo obletět Severní Koreu, protože nesměla vstoupit do jejího vzdušného prostoru.

Zara na cestě kolem světa

Z Belgie letěla Zara Rutherfordová přes Atlantik a Grónsko a odtud přes Kanadu do Jižní Ameriky, pak zpět na Aljašku, do Ruska, Indonésie a nakonec do Evropy. Dvakrát přitom překročila rovník. Celou trasu si naplánovala tak, aby splňovala pravidla pro zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Úspěšný přelet z mladé pilotky udělá nejen nejmladší ženu, která sama obletěla svět, ale také vůbec nemladšího pilota, který trasu přeletí v ultralehkém letadle.

Maminčina noční můra

Pilotní licenci si Zara udělala v 17 letech. Obletět celý svět byl její sen už od dětství. Pochází sice z rodiny pilotů, ale přesto svým nápadem rodiče zaskočila.

„Táta byl nadšený, maminka už ale méně. Byla vyděšená,“ připouští Zara. „Ukázala jsem jim letadlo, kterým chci letět že je bezpečné, má padák a není to letadlo, se kterým budu riskovat. To je přesvědčilo.“

Zara má v kokpitu několik plyšáků z různých míst, která navštívila. Dlouhé přelety, z nichž ten nejdelší trval osm hodin, si krátí poslechem hudby a podcastů. Ráda by se prý klidně dívala i na seriály, ale to jednoduše nejde.

Nebát se žít svůj sen

Jinak je Zara podle vlastních slov klasický teenager, má jen trochu jiné vášně než většina jejích vrstevníků.

„Mezi vrstevníky jsem byla vždy jediná dívka, která se zajímala o létání. Jediná jsem byla i v pilotní škole. To mě trochu odrazovalo, protože v tom věku chcete mít blízké kamarádky, se kterými můžete sdílet své zájmy,“ připouští. „Doufám, že se to změní a že bude normální, když dívky létají a chtějí být pilotkami.“

Právě touha inspirovat mladé ženy je jedním ze Zařiných cílů. Už teď jí prý spousta mladých lidí píše, že si díky ní začali plnit své sny, i když k tomu předtím neměli odvahu.

Dosud nejmladší ženou, která sama obletěla svět, je Američanka Shaetsa Waizová, které v době cesty v roce 2017 bylo 30 let. Nejmladším pilotem, který absolvoval sólo cestu kolem světa, se loni v červenci stal osmnáctiletý Brit Travis Ludlow.

Svět na dlani

Přílet mladé pilotky do Česka se oproti plánům o několik dní zpozdil. Původně měla v Praze přistát už v úterý, kvůli nepříznivému počasí se však její cesta několikrát odkládala. Nakonec musela v neděli na cestě ze Slovenska kvůli husté mlze přistát krátce před Prahou v Benešově. Nyní čeká mladou pilotku poslední etapa do Belgie.

Zara má za sebou návštěvu desítek zemí. Většinu z nich si ale pořádně neprošla, nechtěla navštěvovat frekventovaná turistická místa, aby se nevystavila riziku nákazy covidem-19. Zato viděla celý svět z ptačí perspektivy a to je něco, co – jak říká – jen tak někdo nemá.

Spustit audio

Související