Letos měla být v Pardubickém kraji první. Na vysokorychlostní váhy se ale dál čeká

21. prosinec 2020 09:21

Správa a údržba silnic chtěla první vysokorychlostní váhu do konce roku instalovat na silnici u cementárny Prachovice, vše ale zdržela námitka účastníka výběrového řízení. Na váhy, které mají odhalit přetížené kamiony, se tak v kraji dál čeká.

Kraj chce automatickými váhami zamezit ničení krajských silnic. Zdržení způsobené námitkami účastníků provází i soutěž na další vysokorychlostní váhu, kterou chtějí silničáři umístit na silnici mezi Českou Třebovou a Litomyšlí.

O instalaci vah zabudovaných do silnic se v regionu uvažuje už deset let. Pardubický kraj se nakonec rozhodl, že nebude čekat, až zařízení instaluje stát, ale rozhodl se, že je vybuduje sám.

Váhy pro Bohdaneč i Slatiňany

V budoucnu by váhy měly být na pěti místech. Vybrána byla také například silnice z Přelouče přes Lázně Bohdaneč směrem do Hradec Králové nebo úsek z Markovic přes Sobětuchy do Slatiňan, kterou řidiči využívají pro objíždění Chrudimi. Vysokorychlostní váhy na silnicích druhých tříd automaticky zaznamenají přestupky nákladních automobilů, správní úřady pak od řidičů vymáhají pokuty. Cena dynamické váhy pro oba jízdní pruhy je zhruba pět milionů korun.

Přetěžování nákladních aut je v kraji běžné. Například celníci v předešlých dnech vytipovali na státních silnicích I/43 a I/35 13 vozidel k převážení a zjistili, že 12 z nich bylo přetížených. „Celková hmotnost menšího nákladního auta plného papíru byla vyšší o více než 100 procent, konkrétně o 3700 kilogramů. Řidič soupravy s nákladem klád s polskou registrační značkou se kontrolnímu vážení dokonce odmítl podrobit,“ řekl mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Václav Kánský. Celníci proto nařídili odstavit automobil a polovinu nákladu přeložit na jiné, na místě uložili pokutu 30 000 korun.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související