Levitující běžecký ovál i komorní sál s dokonalou akustikou. Ostravská univerzita postavila nový kampus

13. únor 2023

Na Černé louce v Ostravě vyrostl nový univerzitní kampus. Ostravská univerzita tak získala nové zázemí pro umění a sport – dvě moderní budovy a areál v hodnotě více než jedné miliardy korun. Bude otevření kampusu dalším krokem, který udrží mladé v regionu a posune Ostravu mezi přední studentská města? A jak má vůbec vypadat architektura pro studium a výzkum v 21. století?

Kampus Ostravské univerzity na Černé louce je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání s vazbou na program RE:START. Projekt zatím stál 1 miliardu 13 milionů korun. Nicméně podle rektora Jana Laty budou následovat další náklady v řádu desítek milionů korun.

Vzniklo tak zázemí pro studium klasické hudby a tvorbu digitálního vizuálního umění. V moderní a ekologicky šetrné budově budou hudebníci, ale také budoucí grafici, kreativci a produkční pořádat výstavy a koncerty. Jedná se o profesní trenažér se vší infrastrukturou a technologiemi, které potřebují.

Nad Černou loukou v centru Ostravy se nově vznáší krytý běžecký ovál. Tato trať je dominantou nové budovy sportu Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. V kampusu Ostravané najdou halu míčových sportů o velikosti tří basketbalových hřišť, gymnastický sál certifikovaný Světovou gymnastickou federací a mnoho dalšího.

Moderní budovy jsou navíc řešeny s ohledem na ekologii a hospodárnost spotřeby energie. Posune City Campus Ostravu mezi přední studentská města a bude impulzem jejího dalšího rozvoje? I to jsou témata seriálu věnovaného novému City campusu Ostravské univerzity.

Spustit audio

Související