Libor Dvořák: Inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

20. květen 2019

V Kyjevě proběhla inaugurace nově zvoleného prezidenta Volodymyra Zelenského. O květnový termín uvedení do nejvyššího úřadu sám usiloval.

To mu totiž podle komentátorů alespoň hypoteticky dávalo šanci pokusit se rozpustit stávající parlament a vypsat předčasné volby.

Josef Mlejnek jr.: Je Zelenskyj ukrajinský Macron?

Volodymyr Zelenskyj, nový ukrajinský prezident

Vítěz ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj je přirovnáván ke kdekomu.

V tuto chvíli není úplně jasné, zda Zelenskyj opravdu chtěl rozpustit Nejvyšší radu nebo ne, ale nakonec tak stejně učinit nemůže: vládní koalice se po odchodu menšího partnera Bloku Petra Porošenka, Lidové fronty, rozpadla.

A teď menší kupecké počty. Když koalice v ukrajinském nejvyšším zákonodárném orgánu skončí, má 30 dní na pokus o obnovu. K té docela jistě nedojde, ale je tu další důležitá právní klička: prezident sice má možnost parlament rozpustit, ale nesmí tak učinit v posledním půlroce jeho existence. Nu a vzhledem k tomu, že řádný termín ukrajinských parlamentních voleb je stanoven na 27. říjen, nebude v Zelenského silách současnou sněmovnu odstranit.

Přízrak politické krize

Důvodem k rozpuštění Nejvyšší rady a vypsání předčasných voleb jsou jistě malé sympatie stávajícího parlamentu k nově zvolenému prezidentovi, které tak až do podzimu s největší pravděpodobností povedou k tomu, že sněmovna bude řadu iniciativ nové hlavy státu ne-li sabotovat, pak alespoň brzdit.

Libor Dvořák: Nový ukrajinský prezident Zelenskyj. Co všechno je v jeho silách?

Novým ukrajinským prezidentem se stal Volodymyr Zelenskyj

Co se zdálo na počátku roku být jenom nesplnitelným snem známého a populárního ukrajinského televizního komika, stalo se v nedělním druhém kole ukrajinských prezidentských voleb skutečností.

Je tu ovšem ještě jeden velmi dobrý důvod, proč Volodymyr Zelenskyj směřoval k tomu, aby ukrajinští občané přikročili k volebním urnám co nejdřív: podle posledních průzkumů veřejného mínění by v dohledné době pro Zelenského politickou stranu Sluha lidu hlasovalo skoro 40 procent voličů. To by novému prezidentovi celkem automaticky mohlo přispět k tomu, že nová sněmovna bude hlasovat ve prospěch jeho představ a nápadů.

Sečteno a podtrženo: tedy už v den, kdy je Zelenskyj uváděn do funkce hlavy státu, můžeme říct, že nemožnost zbavit se nepohodlných zákonodárců je jeho první politickou prohrou. Přímo euforická podpora prezidentské straně Sluha lidu totiž může do podzimu významně poklesnout, což se nejspíš taky stane.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Podle názoru ukrajinského analytika Serhije Rudenka se tak už v tento slavnostní den „vznáší nad Ukrajinou přízrak politické krize. Už v nejbližších týdnech se staneme svědky rozhořčené konfrontace mezi zákonodárci a prezidentem. Zelenskyj by se ale měl stát vítězem tohoto politického klinče. Jinak by totiž mohla být zpochybněna nejen budoucnost, jeho strany Sluha lidu, nazvané po seriálu, v němž tolik zazářil a od nějž se do vítězné prezidentské kampaně odrazil, ale i budoucnost Zelenského samotného.“ 

 

Spustit audio