Libor Dvořák: Krymská konference a vzorec míru

25. říjen 2023

S iniciativou Krymská platforma přišel už v létě roku 2021 sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a už z názvu jasně plyne, oč tu jde: Krym je pro Ukrajince symbolem nezávislosti a územní celistvosti jejich země. Symbolem její nedotknutelnosti – a potud bude o Krymu docela jistě řeč až do samého konce války.

O legendárním poloostrově se proto mluvilo jak na právě skončeném pražském parlamentním summitu, tak i na tom loňském, prvním, který se odehrál v chorvatském Záhřebu.

Čtěte také

Obě tato shromáždění ovšem jasně signalizovala, co od podobných akcí můžeme očekávat a co ne. Krymská platforma je tu hlavně proto, aby věci pojmenovávala a analyzovala, nikoli proto, aby o něčem rozhodovala.

Což se potvrdilo i v minulých dvou dnech v Praze. Je jistě dobře, že pražského summitu se zúčastnil jak český prezident, tak formou videokonference i ten ukrajinský. I z jejich úvah však je zřejmé, že podobné sešlosti mají váhu toliko poradní a deklaratorní.

Kreml se připravuje na vleklou válku

Větší význam proto bude mít zřejmě hned následující summit – v závěru týdne na Maltě – jehož se zúčastní vysocí představitelé nejméně 50 států a jejich vlád. Ten bude rozhodně probírat vzorec míru, jak ho loni v prosinci na jednání G20 přednesl Volodymyr Zelenskyj.

Čtěte také

Zmíněný vzorec obsahuje mimo jiné obnovu územní celistvosti Ukrajiny, stažení ruských vojsk z ukrajinského území, výměnu zajatců podle zásady všechny za všechny, záruky prevence případné eskalace současného stavu a smluvní stvrzení konce války.

Tyto podmínky lapidárně shrnul ruský prorežimní tabloid Moskovskij komsomolec: Stručně řečeno to znamená, že Rusko bude nuceno vrátit všechna dobytá území, zaplatit vysoké reparace a navíc se velmi pokorně omluvit.

Libor Dvořák

A tady hledejme jádro pudla všech podobných akcí: svět může usilovat o cokoli, ale rozhodující bude, jak se k věci staví oba rivalové tohoto krvavého souboje. Ruský postoj charakterizuje návrh státního rozpočtu, jak ho nedávno přednesl premiér Mišustin: na „obranné“ účely se se poprvé za dlouhá léta vydá víc než na sociální programy. Což podle expertů znamená, že Kreml se připravuje na vleklou válku.

Zelenského základní požadavek je přitom jasný: válka neskončí dřív, než budou Ukrajině navrácena všechna okupovaná území. Dokud se nepodaří jedné straně vojensky zvítězit, anebo navzájem smířit prozatím katastrofálně protichůdné postoje obou stran, mír je přes všechny mezinárodní mírové konference v nedohlednu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio