Libor Dvořák: Lukašenko si napsal zákon o prezidentovi

10. leden 2024

Bez větší světové pozornosti běloruský prezident Lukašenko podepsal novelu zákona O prezidentovi, která vychází z upravené běloruské ústavy. V dokumentu se mimo jiné praví, že prezidentem země se může stát její občan starší 40 let, žijící v Bělorusku nepřetržitě nejméně 20 let.

Čtěte také

Nový běloruský zákon O prezidentovi však obsahuje řadu bodů mnohem zajímavějších a podstatnějších. Především: Tato právní norma zaručuje prezidentovi, který by ze svého úřadu z jakýchkoli důvodů odešel, a také členům jeho rodiny absolutní beztrestnost za činy, jichž se on a jeho rodina během jeho vládnutí dopustili.

Nedotknutelný je i jeho majetek, aktiva a korespondence a právo na doživotní ochranu ze strany státu. Běloruský prezident po skončení svého mandátu dostane darem „státní nemovitost pro účely stálého bydlení včetně pozemku a hospodářských staveb“.

Bez cizího přičinění

K nové právní normě už se loni na jaře vyjádřil i Alexandr Lukašenko sám, který mimo jiné řekl: „Kdekdo mluví o tom, že Lukašenko ústavu i novelizovaný zákon o prezidentovi upravil hlavně pro svou potřebu. Nezlobte se, ale já ten zákon přece nevymýšlel. Můj život se chýlí ke konci a já rozhodně necítím potřebu přepisovat nějako ústavy podle vlastního uvážení,“ tvrdí současný běloruský autoritářský prezident, právem považovaný za posledního diktátora Evropy, a nepřímo tak poukázal na to, že nová běloruská ústava byla na jaře 2022 schválena ve všelidovém hlasování.

Čtěte také

Opak ovšem bude pravdou – Lukašenko je si nade vši pochybnost vědom, že kdyby jednou z jakýchkoli důvodů došlo na lámání chleba, bude jako zcela nesporný zločinec, který rozdrtil osudy možná desetitisíců běloruských občanů, podobnou právní úpravu nutně potřebovat.

Připomeňme si v této souvislosti velké střídání stráží v Kremlu, k němuž došlo už skoro před čtvrt stoletím: Když tehdejší těžce nemocný Boris Jelcin předával své žezlo Vladimiru Putinovi, velmi rychle se ukázalo, co ho především vedlo k tomu, aby nejvyšší moc ve státě svěřil nenápadnému a tehdy skoro neznámému úředníčkovi. Putinovým prvním státnickým aktem byl totiž podpis výnosu O nedotknutelnosti prvního prezidenta Ruské federace.

Libor Dvořák

Lukašenko tedy nyní dosáhl téhož bez cizího přičinění – v podstatě sám: před necelými dvěma lety nechal celou novou ústavu všelidově odhlasovat v referendu a svým podpisem pod novým zákon O prezidentovi celé sebezáchovné dílo už jen formálně dokonal. A jakou cenu má referendum v zemi jako Bělorusko, snad není třeba vysvětlovat.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio