Libor Dvořák: Navalného odkaz pro budoucnost

17. únor 2024

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel ve věku 47 let v trestanecké kolonii v Rusku. Informuje o tom ruská agentura RIA Novosti, podle níž zemřel ve středu v Jamalo-něneckém autonomním okruhu v ruské Ťumenské oblasti. List Kommersant uvedl, že Navalnyj zemřel na „krevní sraženinu“, tedy patrně na embolii.

Když jsem skoro přesně před třemi lety viděl Alexeje Navalného vystupovat z letadla, které přiletělo do Moskvy z Berlína, kde byl tento dnes nejvýznamnější ruský opozičník na léčení po úkladném travičském útoku, bohužel se mě okamžitě zmocnily obavy, že tohle vše musí skončit právě Alexejovou smrtí.

Čtěte také

Jsem si skoro jist, že Alexej sám to cítil stejně, ale rozhodl se pro nevyhnutelnou mučednickou smrt. Ta začala ihned po jeho zadržení na moskevském letišti a skončila tedy ve středu v gulagovském táboře za polárním kruhem.

Ostatně Navalnyj sám svůj osud a očekávaný závěr života loni označil jako „pomalou popravu“. A ta byla uprostřed týdne dokonána – zrovna poté, kdy byl Alexej, aby to měl ještě těžší, po sedmadvacáté umístěn do tzv. korekce, tedy takového kriminálu v kriminále. Inu – hnusný režim se v žádném případě neštítí hnusných metod.

Pro Putina nevhod

Je otázka, proč měl režim a jmenovitě Vladimir Putin z Navalného takovou hrůzu.

Čtěte také

Režim současného prezidenta objektivně přímo neohrožoval, protože Navalnyj často budil i negativní reakce publika (viz jeho nacionalistické hrátky), které by podle mého soudu v případě jakéhokoli odchodu Vladimira Putina z ruské politické scény zabránily tomu, aby se právě on stal novým politickým vůdcem ruského národa.

Je opravdu málo pravděpodobné, že by se Alexej Navalnyj v podobné situaci stal ruským Václavem Havlem. Hlavní Navalného vinou bylo to, že se politického skřeta a krutovládce Putina nebál – a to se mezi führery neodpouští.

Navalného zatím pořádně nevysvětlená smrt přichází Putinovi opravdu nevhod: je těsně před prezidentskými volbami a řada světových politiků ruského prezidenta označila (pokolikáté už) za politického zločince. Ten však reaguje a nadále bude reagovat stereotypně – bude mu to jedno, a to tak, že okázale.

Libor Dvořák

Jaký smysl ale tedy má Navalného smrt, jíž si jistě byl jako mučedník z vlastního rozhodnutí vědom? Alexejův odkaz, podobně jako u nás odkaz Jana Palacha, bude žít a někdy v budoucnu může ruskému národu prokázat morální služby, jejichž příštích spásných důsledků si dnešní Rusové ani nejsou vědomi.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio