Libor Dvořák: O Sputnik V není v Rusku velký zájem

6. březen 2021

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zahájila průběžné hodnocení ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Agentura to tento čtvrtek uvedla v prohlášení, podle kterého žádost podala německá firma R-Pharm Germany – partner ruského výrobce. Jak ale probíhá vakcinace v samotném Rusku?

Rusko už delší dobu uvádí různá velmi působivá čísla: o Sputnik V jeví zájem přes 60 států světa, a jak nedávno prohlásil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov, ruský výrobce je „v dohledné době“ schopen do světa dodat až 50 milionů dávek.

Čtěte také

To se ovšem jeví poněkud nereálné a prezident Putin už dokonce jednal s německou kancléřkou Merkelovou, jestli by s výrobou nepomohl německý farmaceutický průmysl. To by zřejmě nebylo špatné, protože v samotném Rusku se vakcinace zatím dočkala jen asi 3 procenta občanů.

Mnohem horší je ale podíl těch, kteří očkování nehodlají podstoupit vůbec.
Podle průzkumu známého Levada-Centra jsou takových lidí plné dvě třetiny a blízký spolupracovník Alexeje Navalného Leonid Volkov k tomu s odvoláním na sociologická data dodává: „Když si uvědomíme, jak opravdu katastrofálně nízká je důvěra obyvatelstva ke státní moci a jak děsivá byla propagační kampaň ke Sputniku, je jasné, že občanstvo zareagovalo podle staré známé zásady ‚když nám někdo něco cpe shora, tak to bude pěkné svinstvo‘.“

Bunkrový děda

Volkov je zároveň přesvědčený, že za nedůvěru většiny ruského obyvatelstva v domácí vakcínu jednoznačně může Kreml, že je to cena za věčné Putinovy lži – počínaje zcela nepravdivou kampaní „Rusko si počíná ze všech nejlíp“ z loňského jara (to nám zajisté něco připomíná) a konče univerzálním zamlčováním skutečného rozsahu pandemie a zbytečně rekordní smrtností.

Čtěte také

Nu, a když už jsme u toho Putina, tak nezbývá než konstatovat, že za pandemie si opravdu nepočíná zrovna zdatně: po loňské jarní návštěvě covidové nemocnice Komunarka zvolil život poustevníka ve své luxusní předměstské rezidenci Novo-Ogarjovo (za to si mezi svými odpůrci vysloužil nelichotivou přezdívku „bunkrový děda“) a mezi lidmi se skoro nevyskytuje.

Poněkud zvláštní chování u člověka, který dlouhá léta sám sebe prezentoval málem jako akčního hrdinu. Podivné je i to, že i když po světě Putin zřejmě hodlá Sputnik V využívat jako novou propagandistickou zbraň, sám se touto patrně kvalitní vakcínou domácího původu očkovat nenechal: naposledy tento čtvrtek ve zpravodajské televizi Rossija-24 se znovu hájil tím, že „ještě není ve věkové kategorii, která má na očkování nárok“.

Libor Dvořák

To je sice pravda, ale Putin si přece musí moc dobře uvědomovat, že jako pro špičkového světového státníka pro něj platí poněkud jiná pravidla – zvlášť když jde o propagaci domácího preparátu a zároveň o povzbuzení důvěry ruské veřejnosti ve Sputnik V. Takhle to bohužel funguje přesně naopak.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.