Libor Dvořák: Ofenzivní vyhlídky ukrajinské armády

15. listopad 2023

Překročení Dněpru na levý břeh, a odtud postup až ke břehům Azovského moře – to je dlouhodobý sen ukrajinské armády. V posledních dnech se zdá, že se alespoň zčásti začíná naplňovat. Informace o přesunu ukrajinských jednotek na levý břeh Dněpru už po jistý čas přicházely i dřív. Nedávno ovšem vešlo ve známost, že na levém břehu se objevila i těžká technika, s největší pravděpodobností obrněné transportéry.

To musela být pro ruskou stranu docela těžká rána, protože to znamená, že Ukrajinci jsou schopni řeku překročit i s masivní technikou, přinejmenším s transportéry a případně i s dělostřelectvem.

Čtěte také

Na levém břehu Ukrajinci obsadili také malou vesnici Krynki a ruská armáda přiznává, že zatím není schopna je odtamtud vytlačit. Kolem obce, která leží na silnici mezi Novou Kachovkou a Oleškami, se naopak rozrůstá jakási „šedá zóna“, nad kterou Rusové postupně ztrácejí kontrolu, a také pohyb jejich techniky je stále méně bezpečný.

Situaci v lokalitě, zřejmě dobře vybrané pro překročení řeky, pro Rusy navíc komplikuje okolnost, že pravý břeh Dněpru je tu podstatně vyšší než levý, a to ukrajinskému dělostřelectvu značně usnadňuje palebnou podporu tohoto výsadku na druhé straně řeky.

Na velkou válku nebyl nikdo připraven

Rusové zatím nevědí ani to, jak je předmostí rozhlehlé, ani to, jaké přesně záměry tu Ukrajinci mají. To si ovšem jde snadno domyslet: Mimo jiné se odtud otevírá cesta k Azovskému moři a vzniká tak zatím hypotetická možnost přerušení suchozemské zásobovací cesty mezi Krymem a tzv. Velkou zemí, což je samozřejmě velký ukrajinský sen už od samého počátku války.

Čtěte také

V nejnovější situaci je ovšem otázka, jestli to je sen také splnitelný. Toto pondělí se dvě nejvýraznější postavy Ukrajiny v současné válce, prezident Zelenskyj a náčelník generálního štábu Zalužnyj, na rozdíl od doby docela nedávné, shodli na tom, že „situace na frontě je složitá“.

Válka navíc dostala podobu hodně statickou, takže očekávat nějaký významný ukrajinský průlom o desítky kilometrů, by bylo víc než iluzorní. Tím spíš, že třeba požadovaný milion dělostřeleckých granátů do příštího jara je v tuto chvíli Západ schopen pokrýt z méně než třetiny.

Libor Dvořák

Až doposud zbraně i munici Ukrajině dodával ze svých arsenálů, kdežto teď bude nutné požadované zbraně a střelivo nejdřív vyrobit.

To se i pro technologicky i ekonomicky vyspělý Západ ukazuje méně snadné než by se na první pohled mohlo zdát. Na velkou válku v Evropě zkrátka nikdo nebyl připraven.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio