Libor Dvořák: Putin potřebuje nové vojáky. A posiluje armádu

6. prosinec 2023

Nejnovější dokument o zvýšení stavů ruské armády o skoro 170 tisíc osob, podepsaný ruským prezidentem, se na oficiální internetové stránce Kremlu objevil v pátek a tímto okamžikem taky vstoupil v platnost. Ministerstvo obrany Ruské federace ve svém komentáři toto opatření zdůvodňuje tím, že „zvýšení počtu příslušníků ruské armády bylo vyvoláno růstem počtu hrozeb naší zemi v souvislosti se speciální vojenskou operací a pokračujícím rozšiřováním Severoatlantické aliance“.

Podle stejného sdělení ruského ministerstva obrany budou stavy ruské armády doplňovány po etapách, „zejména osobami, které samy projeví zájem o službu v ruské armádě na smluvním základě“. Zvýšení počtu odvedenců (přestože jejich horní věková hranice byla před pár dny zvednuta z 27 na 30 let) se prý neplánuje, natožpak mobilizace!

Čtěte také

Ať už je to jak chce, Moskva zkrátka nové vojáky potřebuje. Podle posledních ukrajinských informací Rusko v bojích ztratilo už 332 040 lidí, kteří padli, byli zraněni tak, že se na frontu už rozhodně nevrátí, skončili v zajetí nebo beze stopy zmizeli.

Mnohem spolehlivější statistika serveru Mediazona a ruského vysílání BBC zaznamenává zhruba desetinu tohoto počtu, protože uvádí jen údaje spolehlivě doložitelné. Pravda tedy bude někde uprostřed, ale i tak se skoro jistě jedná přinejmenším o 100 tisíc lidí, jež je zkrátka třeba nahradit.

Rusko ve výhodě

Čtěte také

Pozoruhodné je ovšem jiné statistické číslo: v přepočtu na 10 tisíc obyvatel má nejvíc padlých Republika Tuva – skoro 50. Na posledním místě v těchto smutných počtech se ocitá Moskva, kde je na 10 tisíc lidí pouhý jeden padlý. Ukazuje se tak smutná taktika a strategie Kremlu: pokud to jde, shánět jako kanónenfutr hlavně obyvatele neruských a chudých oblastí na východě země.

Naše pozornost by se ovšem v této souvislosti měla soustředit i na jiný fenomén – tzv. odvody během jednoho dne. Tady se jedná o vyložené lovy na brance, kteří se až doposud odvodové povinnosti vyhýbali. Verbíři ruských vojenských správ se soustřeďují především na provinční návštěvníky metropole a dalších velkých ruských měst, kteří se doposud odvodům úspěšně vyhýbali.

Libor Dvořák

Všechny tyto záchvěvy v každém případě znamenají, že i když se Rusko momentálně ocitá v jisté výhodě (bohužel i díky tomu, že ve vrcholných ukrajinských politických i vojenských orgánech patrně dochází k jistým třenicím), nové vojáky bude potřebovat za každou cenu – a nakonec bude jedno, kde si je opatří. Třeba i mezi těmi násilně odvedenými.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio