Libor Dvořák: Účinnost protiruských sankcí

2. prosinec 2023

Během více než 600 dnů, které uplynuly od věrolomného vpádu Ruska na Ukrajinu, Evropská unie schválila už 11 protiruských sankčních balíčků. Co nevidět bude hotov i dvanáctý. Bude účinnější než ty dosavadní, anebo stejně snadno překonatelný jako všechno to, co Unie na Rusko zatím vymyslela?

Do chystaného dvanáctého protiruského sankčního balíčku mají být například zahrnuta taková opatření jako omezení vývozu ruských diamantů do EU či snížení cenového stropu na vývoz ruské ropy. Ten je v současné době na 60 amerických dolarech za barel, ale jak svorně tvrdí evropská média, Rusko tuto surovinu dokáže prodat podstatně dráž.

Čtěte také

A co na to známý ruský odborník, bývalý náměstek ministra financí a bývalý první náměstek ředitele ruské národní banky Sergej Alexašenko – tedy figura více než oficiální? Ten si myslí, že zejména zákaz prodeje ruských diamantů na Západ může být pro ruský státní rozpočet docela citelnou ranou.

Zato snížení cenového stropu pro export ruské ropy nebude mít na vývoz této energetické suroviny skoro žádný vliv: „Když se cena ropy sníží o 10 procent a kurs rublu se zároveň propadne o 10-15 procent, rozpočet z jejího prodeje získá stejnou, ne-li dokonce vyšší sumu,“ říká pan Alexašenko a dodává, že ruská vláda dokázala podobným cenovým šokům čelit za pomoci „sady neortodoxních opatření“.

Sem patří především omezení směnitelnosti rublu: někdo si ruskou národní měnu vyměnit může, kdežto jiný ne.

Sankce válku nezastaví

Čtěte také

Podle názoru citovaného odborníka nesmírně cennou službu poskytly Rusku velké země se silnými ekonomikami, jako jsou Indie a Čína, které se k západním protiruským sankcím nepřipojily. „Rusko tak najednou získalo nikoli okénko pro obcházení sankčního režimu, ale širokánskou bránu, jíž projedou tři sklápěčky vedle sebe,“ říká Alexašenko.

Ten je si zároveň jist, že sankce na Rusko a jeho ekonomiku jistý vliv mají a růst HDP nakonec zajišťuje jedině rostoucí zbrojní výroba. Jenže podobná opatření nedokážou povalit žádnou ekonomiku, zejména pak ruskou, která je zaprvé obrovitá a zadruhé se jistí prodejem obrovského množství surovin.

Libor Dvořák

„Sankce přitom spočívají především ve finančních omezeních, ovšem zastavit válku nedokážou. Proto podobná opatření na Putinovo vědomí a vůli žádný vliv mít nebudou,“ soudí významný ruský ekonom Sergej Alexašenko.

Ke všemu již řečenému dodejme jednu dávno známou pravdu: autoritářské režimy, jako je třeba kubánský či íránský, nedokázaly jakékoli sankce povalit ani za desítky let – tak proč by něco takového měly dokázat v případě Ruska?! Moc optimisticky to sice nezní, ale je to tak.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio