Libor Dvořák: Z čeho mají Rusové obavy

16. prosinec 2023

K zajímavým výsledkům o tom, jaká je aktuální celková situace v ruské společnosti, dospěla dvě důležitá a respektovaná sociologická pracoviště – známý ruský Levada-centr a ještě známější americký Gallupův ústav pro průzkum veřejného mínění. 

Když byl na momentální stav současné ruské společnosti dotázán asi nejznámější představitel Levada-centra Lev Gudkov, především řekl, že seznam strachu a obav je víceméně tradiční, dlouhá léta dosti stejný a figurují v něm témata ekonomická či problémy související se sociální spravedlností.

Čtěte také

V průzkumu, který zmíněné pracoviště provedlo letos v srpnu, se na první místo dostaly vytrvale rostoucí ceny, následovala korupce a úplatkářství a teprve třetí místo obsadil celospolečenský neklid vyvolaný „speciální vojenskou operací na Ukrajině“. Postupně následují zvyšování důchodového věku, vzrůstající bída, špatné zdravotní služby a růst nezaměstnanosti.

Zajímavý je vztah k válce na Ukrajině – tady počty obávajících se či dokonce vyděšených během skoro dvou let války poklesl skoro o dvě třetiny. Zmíněný sociolog vidí dvě příčiny, a to jak účinek propagandy, která lidi ujišťuje, že vše je v pořádku a že nikomu nic nehrozí, tak historicky daná víra v paternalistický stát, která je běžnými Rusy vnímána v zásadě stále stejně.

Čtěte také

Pokud jde o až drakonické postupy totalitního státu směrem k lidem, většina občanů věří, že když proti režimu aktivně nevystupují, nechá je ten režim na pokoji.   

Výzkum Gallupova ústavu se od toho ruského dost podstatně liší, i když na řadě míst se zjištění sociologů z obou zemí prolínají. Hlavní americké, a to dosti překvapivé, zjištění spočívá v následujícím: Rusové rozhodně nepůsobí dojmem lidí, jejichž země by byla už druhý rok ve válce – ať už si Kreml masakru na Ukrajině říká, jak chce.

Čtěte také

Ruští občané docela optimisticky hodnotí ekonomické vyhlídky své vlasti, mají pocit, že (alespoň zčásti) žijí v dostatku a bezpečí a vlastně je skoro nic netíží. Od roku 2006, kdy Gallupův ústav mohl v Rusku provést svůj první průzkum, vzrostl počet těch, co mají pocit, že jim nic nehrozí, skoro trojnásobě – na 71 % populace.

Vaše realita je jiná než naše

Putinovu režimu se zkrátka opravdu povedlo vzbudit v obyvatelstvu dojem, že válka zuřící pár set kilometrů od jejich domovů se jich přece netýká.

Libor Dvořák

Přesto se na monitoru v sále, kde se konalo nejnovější „Putinovo TV zjevení lidu“ a výroční tiskovka, objevil zajímavý slogan vzešlý z lidu a chráněný anonymitou: Vaše realita je jiná než naše! I takové výroky se v dnešním Rusku ozývají.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.