Libor Dvořák: Zelenskyj v Evropě

10. únor 2023

Ve středu a ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jednal doslova s představiteli celé Evropy. Postupně navštívil Londýn, Paříž a Brusel. Byla to jeho vůbec první cesta na západ starého kontinentu a druhé překročení ukrajinské státní hranice od začátku války. Předtím už navštívil Spojené státy.

Britský premiér Rishi Sunak, král Karel III., francouzský prezident Macron či německý kancléř Scholz – taková byla první vlna vrcholných představitelů rozhodujících evropských mocností, kteří se s ukrajinským prezidentem setkali už ve středu v Londýně a Paříži.

Čtěte také

Následoval čtvrteční Brusel, jehož vrcholem bylo zřejmě triumfální přijetí hlavy Ukrajiny poslanci Evropského parlamentu, při němž se Zelenskyj chvílemi neubránil dojetí. Na půdě Rady Evropy pak měl možnost promluvit si s řadou dalších evropských státníků včetně českého premiéra Petra Fialy. Z diplomatického hlediska jistě úspěch. Čistě prakticky už to ale tak slavné nebude.

Ukrajinský prezident při všech vyjmenovaných příležitostech děkoval za evropskou pomoc své zemi a znovu žádal těžké zbraně a také letadla – jak to činí při každé příležitosti od samého počátku války.

Nechal se svět ukolébat?

Ve skutečnosti se ovšem Ukrajina zatím dočkala v zásadě jen západní dělostřelecké techniky a některých raketových systémů s menším dostřelem a z postkomunistických zemí zbraní ještě sovětské provenience. Pomoc navíc přichází velmi zdráhavě a západní tanky a letadla jsou takříkajíc teprve ve výhledu. A to od začátku války uplynul už skoro rok.

Čtěte také

Zelenskyj samozřejmě mluvil i o „měkčí“ podpoře, za jakou lze považovat co nejrychlejší přijetí Ukrajiny do evropských struktur, jenže ani tady se v Bruselu žádného významnějšího průlomu nedočkal. Jako největší úspěch si tak zatím může připsat fakt, že do Evropy vůbec přicestoval. Možná tím alespoň zčásti pohne příznačnou západní váhavostí v otázkách této brutální války.

Musíme si uvědomit, za jakých okolností se ukrajinský prezident do Evropy vypravil. Doma tomuto malému velkému muži a jeho zemi hrozí dlouho očekávaná ruská ofenzíva, která podle některých expertů v Luhanské oblasti už začala. Nikdo přitom pořádně neví, kolik výzbroje i živé síly mají Rusové pro tento účel připraveno.

Libor Dvořák

Svět se zřejmě nechal ukolébat loňskými letními a podzimními válečnými úspěchy ukrajinské armády a neumí si představit, že situace by se také mohla zvrtnout a zčásti či zcela obrátit. Ne že bychom si něco takového přáli, naopak, ale bylo by jistě zajímavé sledovat, jak by se Západ zachoval při takovémto vývoji událostí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio