Lída Rakušanová: Babiš ve střetu

20. leden 2023

„Pan Babiš má peněz dost, nepotřebuje krást. Proto jsou ti ostatní proti němu“. Nějak takhle to rezonuje mezi expremiérovými voliči. Faktem je, že Andrej Babiš šel do politiky svého času s heslem, že tam všichni kradou a on s tím skoncuje. Což se mu více méně povedlo: politická korupce přestala za jeho vládnutí téměř existovat.

Ovšem proto, že v jeho režii ji parlament de facto legalizoval.  Místo nejistého a finančně nákladného lobbování mezi poslanci se ve sněmovně dá zákonodárství přece ovlivňovat rovnou.

Čtěte také

Poslanci se například mohou dohodnout, že ten či onen dotační fond sice Brusel určil přednostně pro malé a střední podniky, ale protože u nás jsme prý zvyklí spíš na giganty typu Agrofert, bylo by nespravedlivé, kdyby ti velcí nedostali nic.

Podle poslední kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu se za Babišovy vlády v letech 2018 až 2021 zacházelo se zemědělskými dotacemi tak, aby z nich profitovali především agrobaroni. V červenci 2021 prosadil například v Bruselu tehdejší ministr zemědělství Toman, jehož rodina vlastní obrovský zemědělský holding, aby zastropování evropských dotací velkým zemědělským podnikům nebylo povinné, ale dobrovolné. A ještě se pak doma chlubil, jak uhájil „české zájmy“.

Stěžejní dopis, kterým Evropská komise odblokovala dotace pro Agrofert, přišel na ministerstvo financí loni v polovině prosince

Kdy sa začaly dotace hrnout

Čtěte také

Mnohem víc ovšem stojí, a ještě bude stát Českou republiku fakt, že Andrej Babiš, který mohl jako šéf kabinetu ovlivňovat rozdělování evropských dotací, odmítá uznat, že byl za svého vládnutí ve střetu zájmů. Přitom v roce 2017 sice vložil své impérium do svěřeneckých fondů, ale je to výhradně jen on, kdo má z jeho zisků prospěch.

Je jediným beneficientem a má – nebo přinejmenším může mít – automaticky osobní zájem na tom, aby jeho fondy co nejvíc vydělávaly. Faktem je, že jen co se stal v roce 2014 ministrem financí, začaly se do jeho Agrofertu dotace z Bruselu jen hrnout. Rok předtím pobíralo Babišovo impérium z evropských fondů 42 milionů eur. V roce 2017 to už bylo dvakrát tolik.

Lída Rakušanová

Rok poté vstoupilo v platnost nařízení EU proti zneužívání evropských dotací. A Brusel pozastavil Agrofertu jejich vyplácení kvůli důvodnému podezření ze střetu zájmů. Což ovšem Babiš jako premiér neuznával, a jelikož peníze z Bruselu se vyplácejí až následně, tekly za jeho vlády do Agrofertu dotace z pokladny České republiky dál. Důsledkem je, že je teď zdejší úřady musejí vymáhat zpět. Agrofert se s nimi soudí a žene to až k unijnímu soudu, kde už jednou pohořel. Mezitím unikají Česku evropské dotace po desítkách milionů. I to jde na vrub Andreje Babiše, který vskutku „nepotřebuje krást“!

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.