Lída Rakušanová: Epidemie trucu

15. březen 2024

„Co říkáte tý vládě, strašný, co?“, ptá se kosmetička na volné noze, která nemá o zákazníky nouzi. Nad otázkou, co se jí konkrétně děje, chvíli váhá a pak řekne, že „dřív to bylo tak nějak svobodnější“. Kdy dřív? Za minulé vlády?

Kdyby ta byla dnes u moci, musela by majitelka kosmetického salonu kasírovat své zákazníky už dávno přes pokladnu s elektronickou evidencí tržeb, a ne jim dávat daňově nepodchytitelné účtenky z papíru.

Čtěte také

Třetí a čtvrtá vlna Babišovy EET se v roce 2020 měla týkat už všech profesí, kde se platí hotově. Od kosmetiček a kadeřníků po advokáty. Bouřili se proti tomu hlavně malí a střední podnikatelé, protože jim to zvedalo náklady a zvyšovalo administrativu. Přesto zastavila ministryni Schillerovou, která EET horlivě prosazovala, v rozletu teprve pandemie covidu.

Definitivně pak EET zrušila, ač tím státní pokladna přišla o pár miliard, loni vláda Petra Fialy. ODS tím splnila svůj předvolební slib. Vděku se nicméně nedočkala: je to Andrej Babiš, kdo sbírá volební preference. Ať se na něj provalí cokoliv. Podle analytiků nedovedou voliči, kteří přecházejí k hnutí ANO, vesměs ani konkrétně definovat, co je k tomu vede. Jejich důvody jsou emocionální.

Volba z protestu

S emocemi to umí i extrémně populistická Alternativa pro Německo (AfD) v sousedním Německu, a to dokonce tak, že boduje i u voličů s migračními kořeny. A sice důrazem na tradiční rodinu a řád, ale také brnkáním na jejich protifeministickou, homofobní a antisemitskou strunu.

Čtěte také

Jak to v týdeníku Die Zeit formulovala socioložka Naike Foroutan, je často ve hře i volba z protestu: někteří muslimští uprchlíci poukazují na to, že když Rusové bombardovali Sýrii, Německo žádné sankce na Moskvu neuvalilo. Sankce uplatnilo teprve, když napadli Ukrajinu.

A teď podle nich Berlín upřednostňuje i ukrajinské uprchlíky. I někteří asimilovaní přistěhovalci mají pocit, že se to nezmění, ani kdyby se rozkrájeli. Německo je prostě nechce a tak mu to ukážou! Budou volit AfD. Z trucu!

Lída Rakušanová

Ještě markantnější je to ve Spojených státech, kde v posledních prezidentských volbách dala svůj hlas čtvrtina voličů s latinskoamerickými kořeny Donaldu Trumpovi i přesto, že házel migranty z Latinské Ameriky do jednoho pytle s vyvrheli lidstva. Letos jich podle výzkumů hodlá volit Trumpa téměř dvakrát tolik. Skoro to vypadá, jakoby Západ postihla svého druhu epidemie. Epidemie trucu. V kombinaci s Putinem je to pro demokracii smrtící koktejl.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio