Lída Rakušanová: Klimatická konference jako předem ztracená šance?

11. listopad 2022

V pořadí už sedmadvacátá klimatická konference OSN, na kterou se do Egypta sjelo na 45 tisíc delegátů z téměř všech zemí planety s cílem bilancovat společný boj proti globálnímu oteplování, je právě v poločase. Což znamená, že se u řečnického pultu už vystřídali snad všichni vrcholní politici s plamennými výzvami ke snižování emisí.

Tentokrát okořeněnými obzvlášť katastrofickými výhledy do budoucna, jestliže se lidstvu nepodaří zastavit růst oteplování oproti předprůmyslové éře pokud možno na jednom a půl a maximálně na dvou stupních celsia. Přičemž do tohoto limitu nám zbývá už jen pár desetin stupně.

Čtěte také

Přesto neměly výzvy ke globální solidaritě na minulých klimatických konferencích žádnou zásadní odezvu. Podle německého profesora Radermachera, člena renomovaného Římského klubu a poradce generálního tajemníka OSN Guterrese, je nanejvýš pravděpodobné, že to o moc jinak nedopadne ani letos.

A sice proto, že na celoplanetární snížení emisí by musely vynaložit spoustu peněz především průmyslově vyspělé státy. A ty zatím nebyly schopny dát do klimatického fondu pro rozvojové země, které nesou – a to nikoli vlastní vinou – hlavní zátěž klimatických změn, ani oněch sto miliard dolarů ročně, ke kterým se před sedmi lety v Paříži dobrovolně zavázaly.

Příspěvek do Zeleného klimatického fondu

Čtěte také

Podle profesora Radermachera byla globální dohoda o transferu peněz ze severu na jih na stole už v roce 2009 na konferenci v Kodani. Ztroskotala ale na neshodách mezi Amerikou a Čínou. Takže se rozhodlo pokračovat na dobrovolné bázi.

Přitom je ale pomoc rozvojovým zemím s opatřeními proti změně klimatu jedinou cestou, jak emise skleníkových plynů celoplanetárně zastavit. Evropský Green Deal je podle jeho slov jen alibi, které nadcházející katastrofě nezabrání.

Lída Rakušanová

Dodejme, že český premiér byl snad jediný z řečníků v egyptském Šarm aš-Šajchu, který mluvil o tomto klíčovém tématu zcela konkrétně, když oznámil, že se česká vláda rozhodla obnovit od roku 2024 svůj příspěvek do Zeleného klimatického fondu jedním milionem eur ročně. Doma si za to vysloužil bouřlivou kritiku. Zcela neprávem.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio