Lída Rakušanová: Německo, náš vzor?

22. prosinec 2023

„Německo je naše inspirace i naše bolest, zdroj pochopitelných traumat i mnoha předsudků a bludů, jakož i měřítek, k nimž se vztahujeme.“ To jsou slova Václava Havla z jeho projevu k česko-německým vztahům. Pronesl je před 28 lety, ale na aktualnosti neztratila nic. S Německem se poměřujeme dodnes.

V současnosti ale pořád ještě způsobem, kterým si našeho souseda co do vyspělosti jeho ekonomiky, životní úrovně i základního pocitu spokojenosti jeho občanů značně idealizujeme. A tím pádem se cítíme být jakousi „druhou ligou“ úplně zbytečně.

Čtěte také

Jistě: v Německu mají vyšší platy a levnější nutellu a vlaky jsou tam komfortnější. Jejich pověstná přesnost je ale už dávno v propadlišti dějin. Na vlaková spojení je dneska větší spolehnutí v Česku než u našich západních sousedů a zdejší síť veřejné dopravy je přes všechna omezování a rušení autobusových linek ve srovnání například se sousedním Bavorskem přímo excelentní.

Kdyby se v Česku školní děti ráno nevešly do přecpaných linkových autobusů, protože mezi sedmou a osmou jezdí v intervalu 20 minut celkem jen tři, hnali by tady Babiš s Okamurou rodiče na barikády.

V onom městečku u Mnichova, kde se to děje dnes a denně, rodičům nezbývá než spokojit se s vysvětlením autodopravce, že na víc autobusů nesežene řidiče, sednout za volant vlastního auta, na zastávkách posbírat zbylé školáky a dovézt je do školy včas.

Elektronické recepty od 1. ledna

A pokud jde o dvojí metr řetězců, které tady prodávají stejné zboží dráž než za západní hranicí, nezatočí s nimi ani tak ministr, jako by s nimi zatočilo Sdružení ochrany spotřebitelů. Kdyby bylo ovšem tak průbojné a efektivní jako je to německé. A hlavně: kdyby mělo za zády obdobně aktivní a sebevědomé zákazníky.

Čtěte také

Zdaleka nejvíc ale ničí německou ekonomiku tamní byrokratická džungle, před kterou prchá, kdo může. Podle dat OECD činil loni rozdíl mezi výší přímých investic německých firem v zahraničí a zahraničních firem v Německu minus 132 miliard dolarů netto. Je to nejvyšší suma, jaká byla doposud zaznamenána. Ve srovnání s Českem ale neobstojí.

Německo ani co do rozvoje digitalizace, jejíž údajnou nedostatečnost vyčítá zdejší opozice vládě kudy chodí. Zatímco v Česku jsou například elektronické recepty zcela běžné už pár let, Německo v nich bude mít premiéru teprve od 1. ledna.

Lída Rakušanová

O chaosu, který u sousedů nastal, když nedávný výrok německého ústavního soudu rozmetal Scholzově vládě rozpočet na příští rok, už ani nemluvě: dotace teď německá vláda škrtá s výhledem nikoli na někdy za pár měsíců, aby se občané na to mohli připravit, ale s okamžitou platností.

A už vůbec neobstojí Německo vedle Česka, kde se už 42 procent uprchlíků v produktivním věku integrovalo do pracovního procesu, co do schopnosti vypořádat se s uprchlickou krizí.

Ne, opravdu, ale opravdu není pocit méněcennosti vedle našeho velkého souseda na místě. Právě naopak. Hezké Vánoce.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio