Lída Rakušanová: Přežije demokracie deepfakes?

13. říjen 2023

Dezinformace, hoaxy a fakenews, tedy lživé informace, podvodné mystifikace a nepravdivé zprávy tady byly s námi odjakživa. Jen se dřív nešířily tak lavinovitě jako dnes. Nebyl internet a nebyly sociální sítě. A tudíž neměli nikdy tak široké pole působnosti ani tzv. trollové, anonymní manipulátoři, kterým dělá sadistickou radost urážet anebo mají zasévání rozbrojů do společnosti přímo v popisu práce jako například zaměstnanci ruské trollí farmy All v Petrohradě.

Co s tím? Běžný recept, jak se s dezinformacemi a spol. vypořádat, vypadá jednoduše: vzít rozum do hrsti, nevěřit každému nesmyslu, nenaletět podvodníkům, udržet si odstup. Popřípadě prozkoumat zdroje nebo se informovat na webech, které se odhalováním dezinformací zabývají profesionálně.

Čtěte také

Otázka je, zda to v dnešní době překotně se rozvíjejících technologií stačí. Nejpozději od ruské invaze na Ukrajinu je zřejmé, že ne. A bohužel to vypadá, že si s tím vlády v demokratických zemích vůbec nevědí rady.

Je to přesně půl roku a dva týdny, co přes 1800 špičkových odborníků a společenských celebrit podepsalo otevřený dopis, vyzývající k šestiměsíčnímu moratoriu v dalším vývoji umělé inteligence. Aby byl čas na vznik regulačních opatření a pravidel pro dohled nad umělou inteligencí. A aby se například daly rozlišit strojové výstupy od těch lidských.

Téměř dokonalé

Čtěte také

V Bruselu se sice na určitých regulačních nařízeních pracuje, ale hotovo zdaleka není. V IT laboratořích se mezitím jedna tvář budoucnosti, na první pohled nevinně zábavná až hravá, už zdokonaluje: jde o deepfake, tedy o fotky, videa a audia, záměrně změněná za pomoci umělé inteligence tak, aby na nich přítomní aktéři říkali a dělali věci, které ve skutečnosti nikdy neudělali ani neřekli. Příslušná technologie existuje od roku 2014 a legrace s ní bylo až až.

Lída Rakušanová

Třeba když si při videorozhovoru volající vyměnil svou tvář s celebritou nebo se v telefonu ozval hlasem právě zesnulého barda. Zpočátku to prý nemělo valnou kvalitu, takže se to dalo snadno rozpoznat. Teď je to údajně už téměř dokonalé. A jednoduché natolik, že si technické vybavení může dovolit kdekdo. Takže se můžeme začít vsázet, jak dlouho to naše demokracie vydrží.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.