Lída Rakušanová: Vláda nedělá nic?

26. srpen 2022

„ČEZ u nás vyrábí elektřinu za pár halířů, jenže ji kvůli EU vyváží do Německa na burzu, odkud si jí Češi musejí draze kupovat. A vláda proti tomu nedělá nic!“ To je názor, který lze toho času slyšet běžně mezi lidmi. Radost z toho má především Tomio Okamura, který je jedním z jeho hlavních šiřitelů. Koncem května ho dokonce směl hlásat bez fundované oponentury i z obrazovky veřejnoprávní televize v interview se Světlanou Witowskou.

Na pravou míru ho uvedli teprve nezávislí ověřovatelé faktů z platformy Demagog.cz. Jenže ti si mohou o popularitě, jakou má televizní obrazovka, nechat jen zdát.

Čtěte také

Takže jimi ověřená fakta zopakujme: za haléřové částky, o kterých Okamura neustále mluví, čeští výrobci samozřejmě elektřinu vyprodukovat nedokáží, protože celkové náklady jsou podstatně vyšší. A vyšší by byly i v případě zrušení emisních povolenek, protože ty jsou jen částí dalších nákladů.

Především ale Brusel žádnému výrobci elektřiny nenařizuje, že musí se svou produkcí na burzu, ať už v Lipsku nebo kdekoliv jinde na světě.

Výrobci tam obchodují z vlastního rozhodnutí, protože je to pro ně výhodné. Ceny se na burze tvoří tak, že se neustále porovnává poptávka zákazníků s cenovými nabídkami výrobců.

Burza je jen tržiště

A s vyšší poptávkou stoupá i cena. Ta je de facto odvozena od nákladů na výrobu energie v té nejdražší elektrárně, která v daný okamžik zajišťuje výrobu elektřiny.

Čtěte také

Nezávislý facktcheckingový web Demagog.cz cituje magazín Finmag, který uvádí, že Německo hraje v tomto případě významnou roli, ovšem v tom smyslu, že „když fouká vítr na severu Německa, dodávají tamní větrné zdroje elektřinu ‚za hubičku‘“.

Jenže čím méně fouká, tím víc ostatních typů zdrojů se musí rozeběhnout, aby pokryly poptávku.“ 

Ke kontinuálně dodávajícím jaderným zdrojům se tak přidávají nejdřív ty uhelné. Byť zatížené emisními povolenkami, a až po nich nastupují nejdražší zdroje využívající plyn. Tohle vše se pak projevuje v ceně elektřiny pro koncové odběratele.“ 

Lída Rakušanová

Dodejme, že podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže by se cena elektřiny nezměnila, ani kdyby ČEZ z lipské burzy odešel. Protože „burza je jen tržiště. Neurčuje cenu. Je to jen místo, kam chodí zákazníci nakupovat“.

A co může v takovém případě udělat vláda? Jistě: kromě finanční pomoci lidem, kterou už ohlásila, může uvažovat i o direktivních zásazích, jako je zdanění mimořádných zisků nebo zastropování cen energií. Snížit je ale nemůže ani kdyby se na hlavu postavila.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.