Lidé už můžou navštívit část Archeoskanzenu Trocnov. V rodišti Jana Žižky poznají život ve středověké vesnici

4. srpen 2023 14:33

Dům zemana, stodolu, sýpku s vybavením, stáje i zbrojnici si můžou doslova osahat návštěvníci v Archeoskanzenu Trocnov u Českých Budějovic. Část středověké vesnice se zemanským dvorcem v rodišti Jana Žižky v letošní sezoně poprvé otevřelo Jihočeské muzeum. Vše vzniklo z přírodních materiálů, podle historických dokumentů a nálezů z okolí.

„Nacházíme se ve stodole, kde by zeman, nižší šlechtic, měl uloženou veškerou úrodu, kterou za rok vypěstoval. Tu by na podzim tady na mlatě vymlátil a zrní by posbíral a schoval támhle do sýpky,“ ukazuje návštěvníkům Archeoskanzenu Trocnov průvodkyně Barbara Janečková.

Cep si zkouší Jindřich. „Je to výborný. Viděl jsem to v nějaké pohádce,“ usmívá se.

Dále se lidé podívají do domu v zemanském dvorci. „To je obydlí nižšího šlechtice. Jsou tady všechny předměty, které by rodina zemana užívala, oblečení, košíky, dětské hračky, zbraně. Vybavení domácnosti odpovídá realitě tehdejší doby,“ říká edukační pracovník Jihočeského muzea Lukáš Faktor.

V horním patře se nachází čeledník a komora určená pro ukázky zpracování textilních vláken a tkaní. V sýpce je zásobnice na obilí a nechybí ruční mlýnek, takže si lidé mohou vyzkoušet, jak náročné bylo ručně umlít hladkou mouku.

Součástí je i zbrojnice. „Je tu přehled zbrojí a zbraní z konce 14. století. Máme tu jezdecké sedlo, nákladní sedlo, různé typy štítů, ochranné zbroje rukou, nohou, hlav. Jsou tady ukázky kroužkové zbroje, zbraně střelné i palné, dřevcové, jednoruční,“ vyjmenovává Lukáš Faktor.

V zemanském dvorci jsou k vidění také kostýmy z filmu Jan Žižka režiséra Petra Jákla, který měl před nedávnem premiéru v kinech. Na závěr prohlídky si návštěvníci můžou venku zazvonit na dobovou zvoničku.

Celý Archeokanzen Trocnov za téměř 50 milionů korun má být hotový během příštího roku.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související