Lidé z Kopidlna a širokého okolí míří do skleníků zahradnické školy. Láká je kvalita a nižší cena

15. duben 2024

Zelenina a květiny kam se podíváte. Skleníky Střední zahradnické školy v Kopidlně jsou už přeplněné a studenti stále sází a sejí. Kvůli velké poptávce studenti letos plánují připravit víc druhů zeleniny i květin než v předchozích sezónách. Díky brzkému nástupu jara začal totiž prodej dřív. O co je největší zájem? To se vydala zjistit redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Tady nahrnkujete děvčata petúnii. Musíte dávat pozor, neplňte si květináč příliš do vrchu,“ mistrová Naďa Novotná právě vysvětluje studentkám, jak mají správně sázet petúnie. „Hezky hranou ruky a pozor na ty lístečky, abyste je tam nepřikládaly spolu ze zeminou.

Denisa už naplnila několik květináčů. „Dáme tam trošku substrátu, vložíme rostlinu, kterou opatrně vyndáme ze sadbovače.

Kromě okrasných květin se tady ovšem už jede ve velkém také sadba zeleniny. „Rajčata, saláty, kedlubny, květák, celer. Teď je ten největší frmol. Přepichujeme, hrnkujeme a zároveň už i prodáváme," říká Petra Sedláčková, vedoucí odborného výcviku a praxe.

Lidé z Kopidlna a širokého okolí míří za sadbou do skleníků zahradnické školy. Láká je kvalita a nižší cena

Zájem ze strany zákazníků je stále větší a větší

„Lidí přichází hodně, zájem je opravdu veliký. My jsme ale za to samozřejmě rádi. Řádově chodí desítky zájemců, někdy jich přijde i víc. Největší zájem je nyní o zeleninovou sadbu. Navýšili jsem v letošním roce počet bulvového celeru. Toho jsme měli loni málo a pracně jsme jej sháněli ještě od okolních pěstitelů. A pórek, toho jsme měli loni také málo, vysvětluje Petra Sedláčková.

Čtěte také

Do skleníku zavítala zákaznice, paní Pavlína. Má dostatečně velkou bedýnku a vybírá si z letniček. „Potřebovala bych něco do závěsu na léto. Takže petúnku či muškát. Mám doma také menší skleník, kde bych si to zasázela. Než budou "zmrzlí", tak aby mi to narostlo.

Proč ale zavítala právě sem, ke studentům? „Podpořím tak místní, myslím si, že to i potřebují. A mají opravdu hezkou sadbu, jsem s nimi vždy spokojená. Měla jsem už odtud melouny, kedlubny. Loni jsem přijela asi třikrát, tak uvidíme, jak to bude letos, směje se Pavlína.

Lidé z Kopidlna a širokého okolí míří za sadbou do skleníků zahradnické školy. Láká je kvalita a nižší cena

Květiny a zeleninu, která tady zůstane, studenti Střední zahradnické školy v Kopidlně zasázejí do svých školních záhonů.

Spustit audio

Související