Liebiegův palác v Liberci: Technický zázrak své doby

Liebiegův palác v Liberci je stavbou nejen honosnou, ale také technicky velmi zajímavou. Jeho technické a technologické pozoruhodnosti představuje Michael Dufek, ředitel Komunitního centra Kontakt.

Liebigův palác je už víc než 150 let ozdobou Liberce. Honosné sídlo si nechal postavit továrník Johann Liebieg mladší a největší zajímavostí je vlastně samotná stavba, jejíž součástí je o půl století starší původní vila.

I když byli Liebiegové povýšeni do šlechtického stavu, což dávali najevo honosnými vilami, zůstali milovníky techniky. A tak svůj tehdy nový dům nechal Johann Liebeig mladší vybavit technickými novinkami své doby, mezi které patřilo třeba etážové vytápění. Jeho zděný kotel je ve sklepě paláce.

Palác postavený v letech 1871 a 1872 byl i palácem s nejmodernější technikou své doby. Například koupelna, sama o sobě v té době nezvyklá, tak měla podlahové vytápění.

Liebiegův palác paří k významným památkám Liberce, honosí se i titulem památka roku a také stavba roku. A to díky nedávné rekonstrukci, při které se podařilo najít původní plynové rozvody. Trubky vedly do každého z pokojů, kde byly plynové lustry.

Poslední zastavení seriálu týdne nás zavede k potravinovému výtahu a třítunovému světlíku zimní zahrady.

Spustit audio

Související