Luboš Palata: Česko se má podílet na světovém spojenectví demokracií. I s Jižní Koreou a Tchaj-wanem

1. duben 2023

Jižní Korea a Tchaj-wan jsou na druhém konci světa, ale přesto nám jsou velice blízko. Jsou to totiž demokratické země. Návštěva velké české delegace pod vedením předsedkyně poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové v této části Asie měla proto smysl.

Ve světové politice dochází k sbližování autoritářských velmocí Ruska a Číny, což potvrzují především poslední kroky Pekingu. Jejich společným tématem je revizionistický postoj k současnému světovému uspořádání, ale i územní realitě.

Čtěte také

A nejen to. V rozporu s uzavřenými dohodami přestal Peking dodržovat velkou část dohod o předání Hongkongu a model jedna země, dva systémy ve velké většině platí už jen na papíře.

A především pak Čína dává najevo připravenost ukončit násilně polosamostatnost Tchaj-wanu, dnes už jediné plně demokratické části Číny, jejíž existence přitom rozhodně přináší Pekingu více výhod, než starostí. S výjimkou jediného – úspěšného demokratického modelu, který ukazuje, že i pevninská Čína by mohla být demokratická a dodržovat lidská práva.

Obrana naší demokracie

A také, že čínský model digitální diktatury s komunistickým nátěrem není přirozeným výsledkem jakési čínské mentality, ale jen zmutovaným výsledkem mocenského korupčního systému. Který, jak ukázal covid, není dobrým ani pro řešení velkých společenských problémů.

Čtěte také

Česká republika je především na Tchaj-wanu jakýmsi předskokanem Evropy, Evropské unie. Do vytvářeného společenství demokratických prozápadních zemí Asie můžeme ale přinést mnohé naše dobré zkušenosti. Třeba málo doceňované urovnání našich vztahů s Německem, které je jak pro Jižní Koreu, tak částečně i Tchaj-wan modelem, z něhož se chtějí při hledání těsného partnerství s Japonskem poučit.

V celkovém hledání dohody na spolupráci všech světových demokracií proti autoritářským mocnostem, jež naše hodnoty ohrožují, je Česká republika jen kolečkem ve složitém soustrojí. Je ale v našem životním zájmu, aby se tento projekt dařilo uskutečňovat.

Luboš Palata

Naši domácí úlohou pak je vytvářet pro to podmínky především v rámci naší domovské Evropské unie a NATO. A také posilovat naši vlastní odolnost, obranu a připravenost.

A vzít si poučení ze slov tchajwanského ministra zahraničí Josepha Wu, který v rozhovoru s českými novináři v Tchaj-peji řekl jednoznačně: „Obrana naší demokracie je naší odpovědností. Na sebe musíme spoléhat především.“ To si uvědomme i u nás ve středu Evropy, od něhož slovy Markéty Pekarové Adamové je dnes válka blíže, než je z jednoho konce Tchaj-wanu na druhý.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio