Luboš Palata: Maďarský hybridní autokratický režim je ostudou Evropské unie

17. září 2022

Hybridní režim volební autokracie. Tak nazval Evropský parlament politické uspořádání v současném Maďarsku. Ve svém čtvrtečním usnesení vyzval Evropskou komisi a členské státy Evropské unie, aby na základě nových pravidel odebraly Maďarsku část peněz z evropských fondů.

Europoslanci se také nerozpakovali označit za spoluviníka současného alarmujícího stavu Maďarska samotnou Evropskou unii. Ta podle nich nedostatečně rozhodnými kroky přispěla, cituji, „k rozpadu demokracie, právního státu a základních práv v Maďarsku“.

Čtěte také

Usnesení bylo přijato výraznou většinou hlasů. Mělo by nás zajímat, že pro něj hlasovali tři z europoslanců opozičního ANO. Ruku proti němu naopak zvedli dva europoslanci za Občanskou demokratickou stranu premiéra Petra Fialy: Jan Zahradil a Alexandr Vondra.

Mnohem důležitější než tento podivný český rozměr hlasování je ale jeho evropská dimenze. Pokud by se s tím, co konstatuje ve svém usnesení Evropský parlament, ztotožnila Evropská komise a pak i členské státy Evropské unie, nemá Maďarsko v Evropské unii ve své současné politické podobě co pohledávat.

Protože demokracie, právní stát a občanská a lidská práva jsou základem, na kterém Evropská unie stojí a padá. To ostatně ve svém evropském projevu v pražském Karolínu před několika týdny uvedl i německý kancléř Olaf Scholz.

Co s Maďarskem?

Jenže zásady jsou jedna věc a politická praxe druhá. Evropský parlament sám o sobě, kromě apelu na členské státy a Evropskou komisi, příliš nástrojů k tlaku na Maďarsko nemá.

Jediné, co teoreticky může udělat, je odvolat Evropskou komisi nebo dělat problémy se schvalováním důležitých evropských směrnic a dohod. Ale klíčovou roli v otázce, co lze dál dělat s Maďarskem, má Evropská komise a v konečném důsledku pak členské státy.

A přestože nespokojenost především západoevropských zemí se stavem demokracie a právního státu v Maďarsku je vzrůstající, má k jasnému postoji Evropského parlamentu ještě velmi daleko. A Maďarsko v otázkách, kde je v EU stále třeba jednomyslnost, má na zbytek Unie mocnou páku. Jako například v otázce sankcí proti Rusku nebo u globálních daní.

Luboš Palata

K potrestání Maďarska za jeho nedemokratické uspořádání je ale blíž než dříve. Ostatně miliardy eur z plánu obnovy Budapešť už od Bruselu nedostala. Ale k tomu, abychom si my Evropané řekli, že „hybridní režim volební autokracie“ nemá v Evropské unii co pohledávat, je ještě pořád velmi daleko. To je pro Unii velký problém a velká ostuda.

Autor je redaktor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související