Luboš Palata: Migrační reforma EU. Je lepší uzavřít pojistku po požáru než vyhořet bez pojistky dvakrát

24. červenec 2023

Migrační reforma Evropské unie se v Česku stává politickým tématem číslo jedna. Na toto téma se dá ale podívat z různých úhlů. Také z toho, jak zásadně Českou republiku poškodilo, že migrační reforma byla i kvůli postojům předchozích českých vlád přijata tak pozdě. Pozdě na to, aby Česku byly unijní státy zavázány pomoci v případě obří uprchlické krize. Krize, kterou si Česko prošlo minulý rok a jejíž důsledky řešíme dodnes.

Už v době, kdy v Česku propukla před lety hysterie během syrské uprchlické krize, varovalo pár chladně a racionálně uvažujících hlav, že bychom to s naším nesolidárním sobeckým přístupem vůči zemím postiženým vlnou běženců neměli přehánět.

Čtěte také

Protože i nám se může lehce stát, že se k nám přivalí obří utečenecká vlna. A to vlna z východní Evropy, kde už tehdy probíhal válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, byť ne v takové intenzitě a ne s tak velkými následky jako dnes.

Celé dlouhé roky pak migrační reforma Evropské unie přešlapovala, také kvůli zemím jako Česká republika, na mrtvém bodě. Až se stalo to, před čím někteří varovali. Byli jsme to najednou my, naše východní část Evropské unie, kdo se stal cílem obrovské utečenecké vlny, proti níž byla i syrská migrační krize jen lehkým odvarem.

Nejvíce ukrajinských uprchlíků na hlavu

Naštěstí pro nás se zbytek Evropské unie zachoval alespoň částečně solidárně a souhlasil s tím, že se pro ukrajinské válečné běžence otevře celá Evropská unie. Díky tomu můžete dnes ukrajinské běžence potkat i v Berlíně, Paříži, nebo dokonce na Madeiře.

Čtěte také

Česko ale i tak hostí nejvíce ukrajinských uprchlíků na hlavu. Důvod je podobný jako u předchozích utečeneckých krizí. Prostě běženci určité národnosti míří tam, kde už nějaká jejich komunita je. A v Česku Ukrajinci jsou ve velkém množství už od 90. let.

Ukrajinských běženců mohlo být u nás ještě více, ale část nám odčerpává Německo a pomáhají, po troškách, i téměř všechny státy Unie. Dostali jsme také nějakou finanční pomoc na zvládnutí uprchlické krize z rozpočtu EU. Ale mnohem méně, než nás to stálo.

Luboš Palata

Náš nesouhlas s migrační reformou Unie, která nás na tuto situaci mohla připravit, nás stál hrubým odhadem stovky miliard korun, které jsme kvůli tomu na Ukrajince od zbytku Unie nedostali.

Souhlas s migrační reformou, byť až teď, je od Česka moudrý. Protože je to pojistka. A je lepší uzavřít pojistku po požáru než vyhořet bez pojistky dvakrát. Protože nikdo nemůže s jistotou říci, že se utečenecká vlna z Ukrajiny nemůže, a navíc ve větším rozsahu zopakovat.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio