Luboš Palata: Orbán pozval do Budapešti východní autokraty. A Andreje Babiše

23. srpen 2023

Maďarsko je v jedné z nejhorších finančních a ekonomických situací v Evropské unii. Maďarští střadatelé už dokonce vybírají peníze z bank a kupují státní dluhopisy. V naději, že maďarský stát snad nezbankrotuje. Viktor Orbán ale přesto našel dost peněz na uspořádání velkolepého mistrovství světa v atletice.

A využil ho k tomu, aby do Budapešti sezval všechny hlavy států a významné politiky, kteří za ním do maďarského hlavního města byli ochotni přijet.

V Budapešti se tak sešla divná směska většinou východních autokratů a diktátorů s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem jako hlavní hvězdou.

Čtěte také

Turecký prezident přijel Orbánovi vrátit bezpříkladnou podporu, kterou v něm získal při své snaze o znovuzvolení.

Ostatně Maďarsko podrželo Turecko i v další jeho snaze vytěžit ze souhlasu se švédským členstvím v NATO co nejvíc. Orbán hrál a hraje roli druhého černého koně. A omezil tak tlak na Turecko, které se Švédskem za souhlas vyjednalo hodně vysokou cenu.

Maďarsko moc se Švédskem nevyjednávalo, nemělo totiž o čem. Ale prostě pomohlo Turecku. A možná za to něco i dostane. Například příslib přednostních dodávek ruského plynu přes turecké plynovody, až ty přes Ukrajinu už ruský plyn do Evropy, proto ani do Maďarska, dodávat nebudou.

Babiš ztrácí politickou soudnost

Pro Erdogana je Orbán příjemný spojenec. Rozhodně ho nekritizuje za omezování demokracie, protože sám dělá v Maďarsku téměř to samé.

Čtěte také

Zároveň je to přece jen státník země Evropské unie, což může turecký prezident doma prodat jako fakt, že pohled Evropanů na Turecko pod jeho vedením je přinejmenším různorodý.

Jak Orbán tak Erdogan hrají své vlastní hry s Ruskem. V tomto směru si Ergodan vede daleko samostatněji: a spíš se od putinovského Ruska v současnosti odklání.

Naopak Orbán před pár dny stvrdil dohodu o dostavbě jaderné elektrárny Paks ruským Rosatomem. K tomu, aby projekt mohl pokračovat i za probíhající ruské agrese proti Ukrajině musel doznat určitých změn a musely být do něj zapojeny i západní firmy. Jinak by nedostal schválení Evropské komise. Ale podstata se nezměnila: Paks prostě dostaví Rusové.

Luboš Palata

Politicky ale nedopadá pro Viktora Orbána jeho mistrovství světa v atletice nijak slavně. Spíš svědčí o jeho rostoucí izolaci na Západě, než o zvýšení prestiže.

Proto je pozoruhodné, jak se návštěvou v Budapešti na Orbánovo pozvání chlubí český expremiér a šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Není to poprvé, a bohužel asi ani naposled, kdy Babiš tváří v tvář Orbánovi ztrácí politickou soudnost a diplomatický odhad. Sám sebe posouvá ze společenství západoevropských politiků, mezi které chtěl kdysi patřit, na Východ k autokratickým režimům. Co tím chce Babiš vzkázat českým voličům, nad tím zůstává rozum stát.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio